I det fynske folks tjeneste

Netsvindel eksploderer: Det er jo nemmere end at røve en bank

På Gul og Gratis kan man købe og sælge. Men nu er portalen også blevet et våben som netsvindlere fra hele verden bruger for at stjæle dine penge.

Vicepolitiinspektør Jørgen Andersen kæmper hver eneste dag på at afsløre svindlere, der opererer på nettet. Han er chef for Fyns Politi's specialenhed for økonomisk kriminalitet og IT-kriminalitet. 

- Det er et stigende problem - og det er også rigtig svært at efterforske i, fortæller han til TV 2/Fyn.

Svindlen foregår typisk ved, at en Gul og Gratis-bruger får en mailbesked fra en interesseret køber. For eksempel hvor en der kalder sig "Anders" skriver, at han gerne vil købe - men at han har brug for oplysninger for at overføre penge til sælgeren.

"Anders" beder om kontooplysninger for at betale - men i virkeligheden sker det modsatte.

- Ganske kort tid efter man har udleveret oplysningerne - ja så er deres konto tømt for penge, siger Jørgen Andersen.

På Gul og Gratis i Odense arbejder et support-team på 5 medarbejdere på at forhindre falske mails og andre former for snyd. Al kommunikation bliver overvåget - og brugere af portalen opfordres til at indrapportere mistanker om svindel. 

- Nogle slipper igennem - for vi er ikke foran hele tiden. Når vi laver en indsats, så laver de en modindsats. Og sådan leger vi katten og musen hele tiden, siger Kamilla Harritsø, der er chef for Research- og Udvikling på GulogGratis.dk.

 

03:24

Se hele indslaget om netsvindel her

Luk video

 Mens den samlede kriminalitet i Danmark falder, så er IT-kriminalitet et stigende problem. I 2012 blev der anmeldt 16.305 bedragerisager til politiet - nu er antallet steget til 25.763.

 

- Jo mere digital vi bliver - jo mere sårbare bliver vi. Derfor forventer vi også, at flere og flere gerningsmænd vil benytte sig af det her. Det er meget nemmere end at gå ned i en bank og true folk. Det er meget nemmere at snyde godtroende mennesker på nettet, lyder det fra Jørgen Andersen. 

GulogGratis.dk har 1,3 millioner registrerede brugere, og på portalen handles der årligt varer til en samlet værdi af mellem 15 og 20 milliarder kroner.