Ni kommuner bliver frikommuner

Ni kommuner slipper for snærende regler og statskontrol og kan nu selv bestemme i nye frikommuner.

Indenrigsministeriet har besluttet, at hele ni kommuner skal være frikommuner.

Oprindelig var antallet kun fem, men der var så mange gode ansøgninger, at indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) har udvidet antallet.

Han glæder sig nu til at se ni ubureaukratiske og ambitiøse kommuner vise, hvad frit kommunalt selvstyre kan udrette.

- Vi har oven i købet valgt at udvide antallet af frikommuner, fordi der var så mange gode ansøgninger i bunken. Faktisk endnu flere, men vi sætter grænsen ved de ni frikommuner, siger Bertel Haarder.

De ni frikommunerne, som er valgt som deltagere i forsøget, der løber fra 2012 og fire år frem, er Fredensborg, Fredericia, Gentofte/Gladsaxe, Odense, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg.

Især folkeskolen og beskæftigelsesområdet er populære emner for kommunerne, som de alle ni ønsker at eksperimentere med.

På folkeskoleområdet vil Fredensborg Kommune lave forsøg med tematiske linjer i udskoling og en mere fleksibel tilrettelæggelse af undervisningen med fagblokke og holddannelse.

I Vejle og Vesthimmerland ønsker de frihed til at ændre stive regler på beskæftigelsesområdet. I stedet for kravet om samtaler hver tredje måned vil de i stedet måle, hvor mange ledige der kommer i arbejde.

Frikommunerne skal nu uddybe deres idéer til forsøg i ansøgninger.

Udvælgelsen er ikke det samme som en godkendelse her og nu af de forsøg, som de ni kommuner har skitseret i deres ansøgninger.

Håbet fra Bertel Haarder er, at frikommunerne vil inspirere hinanden.

- Jeg opfordrer frikommunerne til at overveje yderligere forsøg. Forsøg, som én kommune får tilladelse til, vil de øvrige frikommuner også automatisk få ja til, siger han.

21 kommuner ud af 98 har søgt om status som frikommune. Flere borgmestre har kritiseret, at projektet i sig selv er bureaukratisk.

link

Oversigt

    Oversigt