Nils blev fyret efter 40 år: Nu er han lirekassemand
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nils Mogensen Svalebøg blev fyret fra sit job som pressefotograf. Som 60-årige kastede han sig ud i et erhverv, som kun få andre danskere laver.
- Hvad kan man blive, når man er kasseret? Man kan altid blive lirekassemand, siger Nils Mogensen Svalebøg i et grin.
Og det er netop det, Nils Mogensen Svalgebøg blev. Men i 40 år var der dog en anden jobtitel på CV'et.
Nils Mogensen Svalebøg var pressefotograf på Fyn. Det var det, folk kendte ham for. Han havde i 40 år knipset billeder til avissiderne, og det var det, han var god til.
Men en dag gik det ikke længere.
- Jeg blev fyret, da jeg blev 60 år gammel sammen med 15 andre fotografer, da der ikke var så meget brug for billeder i avisen længere, forklarer Nils Mogensen Svalebøg.
Derfra gik den tidligere pressefotograf i tænkeboks.
- Så brugte jeg et par måneder på at sætte mig ind i, hvad det egentlig handlede om det her med lirekasser. Jeg studerede alt, hvad jeg kunne få fat på. Og så fandt jeg ud af til sidst, at jeg måtte købe en ny lirekasse i Berlin, forklarer Nils Mogensen Svalebøg om beslutningen.
Nu står Nils Mogensen Svalebøg i gader og stræder og spiller på sin lirekasse til glæde for de forbipasserende.
- Jeg elsker at bevæge mig rundt og møde glade mennesker, siger Nils Mogensen Svalebøg.
Den tyske lirekasse
Da Nils Mogensen Svalebøg besluttede sig for at blive lirekassemand, måtte han bevæge sig til Berlin for at købe lirekassen.
- Det er træ og metal, og så er det limet sammen. Der er ikke mere plastic end nødvendigt, siger Nils Mogensen Svalebøg om sin lirekasse og fortsætter:
- En lirekasse kan koste imellem 30.000 til 300.000 kroner.
Nils Mogensen Svalebøg købte lirekassen fra en butik i Berlin, som er den sidste i den tyske hovedstad, der rent faktisk laver lirekasser.
Et stykke kulturarv lever
Nils Mogensen Svalebøg møder mange mennesker på sin vej, der nyder musikken fra lirekassen.
- Jeg spillede i Middelfart, og på et tidspunkt kigger en ældre herre ud ad vinduet og sagde med tåre i øjnene, at han ikke havde hørt lirekassemusik i mange, mange år. Lige præcis sådan en oplevelse der blev jeg meget glad og rørt, siger Nils Mogensen Svalebøg.
- I det øjeblik blev jeg måske til lirekassemand, siger han afslutningsvis.
Og han er en af de få. Der er blot 15 danskere, der tager ud i gaderne og spiller på lirekasse.
- Det er det bedste arbejde, jeg nogensinde har haft. Det var også dejligt at være fotograf, men det var også lidt trist til sidst. Det var ikke alle mennesker, der var i godt humør. Tiderne var ikke til det længere.
- Jeg synes, at det er spændende at holde et gammel stykke kulturarv levende, fortæller lirekassemanden fra gågaden i Nyborg.