Nødplan for læger ikke klar til september

Hvis de praktiserende læger gør alvor af deres trussel om at opsige deres aftale med regionerne, skal fynboerne i stedet have lægehjælp efter en nødplan. Den er bare først klar fire måneder senere.

Nødplanen blev vedtaget af Region Syddannark forleden - men problemet er at den først kan træde i kraft til nytår - altså fire måneder efter at lægerne har afleveret deres ydernumre i tilfælde af en konflikt.

Regionen opfordrer derfor lægerne til at udsætte konflikten i hvert fald til 1. januar.

I tilfælde af en konflikt vil over hundrede telefonlinier skulle servicere de mange opkald, de praktiserende læger i Syddanmark normalt tager imod

.

- Hjørnestenen er, at vi får visiteret patienterne korrekt. Vi skal have en fælles central visitation, der kanaliserer patienterne hen hvor vi kan tage vare på dem, siger Jens Elkjær, der er sundhedsdirektør i Region Syddanmark.

Helle Brorsen-Riis, der er praktiserende læge i Otterup, er bekymret over at lade et akutberedskab i regionen overtage hendes patienter.

- Jeg har det skidt i maven med det, fordi det er en usikker situation, siger hun.

Nye akutklinikker tre steder på Fyn

2706 laegegrafik

95,7% af lægerne i Region Syddanmark ønsker at deponere deres ydrenumre hos Praktiserende læges organisation PLO pr. 1. september.

Derfor er der god grund til en plan for en eventuel konflikt, hvor patienterne kan komme til at betale, hvis de vil benytte egen læge.

Planen går ud på at klare så mange henvendelser over telefonen som muligt. Det er 175 sygeplejersker med 44 læger som backup, der skal tage sig af den del telefonerne.

Hvis man har brug for at besøge en gratis læge vil der blive oprettet tre akutklinikker på Fyn. De ligger i Nyborg, Ringe og i Faaborg. Vestfyn vil kunne benytte sig er en klinik i Fredericia.

Det er 170 læger under uddannelse, der skal tage sig af Region Syddanmarks patienter med opbakning fra speciallæger og sygeplejersker.

Uden for åbningstiden vil FAM - Den fælles akutmodtagelse i Odense tage sig af patienterne.

Men mange patienter er skeptiske overfor at møde en læge, de ikke kender.

- Når man er nået op i alderen, skal man have en vis tryghed om sig. Selv om jeg er god til at snakke, er det ikke med alle mennesker, siger Anny Mertorv fra Otterup.

Går ud over patienter på OUH

Akutplanen risikerer at ramme de sædvanlige patienter på sygehusene, da planen vil trække store ressourcer ud af sygehusene, siger sundhedsfaglig direktør på OUH, Jens Peter Steensen.

- Vi kan ikke overtage en større eller mindre del af det, der i dag foregår i almen praksis, uden at det kan mærkes på andre ting. Der kan være kontroller der må udskydes. Det kan være operationer, der ikke er helt så nødvendige at få lavet hurtigt, som vi udskyder, siger Jens Peter Steensen til TV 2/FYN.

Nødplanen kan iværksættes fra første januar, men lægerne varsler en konflikt allerede fra første september. Derfor risikerer fynboerne at ende i et vakum, hvor det i fire måneder, vil koste penge at gå til lægen.

Samtidig har regionen ikke har nogen nødplan før årsskiftet. Regionerne mener at lægerne bryder loven, hvis de ikke varsler deres aflevering af ydrenumrene og venter med at konflikte til første januar, men lægerne er af en anden opfattelse.

- Jeg tænker, at det ikke er os der har opsagt overenskomsten - det er regionen. Og det har vi forberedt os på. Så kan vi jo ikke bare forlænge den et halvt år, siger Helle Brorsen-Riis, praktiserende læge i Otterup.

Hvis det bliver til virkelighed, vil OUH, der så bliver overrendt, have en stor udfordring.

- Det har vi ikke forberedt os på. Men hvis vi kommer i en situation, hvor konflikten træder i kraft i tidligere end forventet, må vi håndtere det så godt vi kan. Det er jo en force-majeure-situation, siger Jens Peter Steensen, lægefaglig direktør på OUH.

Oversigt

    Oversigt