I det fynske folks tjeneste

Nu begynder sommerferietrafikken: Sådan undgår du at spilde ferien i en bilkø

Skolernes sommerferie er begyndt, og det giver masser af biltrafik især i weekenderne. Her kan du læse Vejdirektoratets tips til at undgå bilkøerne.

Det er særligt fredag, lørdag og søndag, at der er risiko for kø og tæt trafik i sommerferien. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Fredag gik landets skoleelever på sommerferie, og det markerer samtidig begyndelsen på sommerferietrafikken, der strækker sig frem til den 11. august ifølge Vejdirektoratets sommerprognose. 

På Fyn vil sommerferietrafikken især kunne mærkes på Fynske Motorvej i weekenderne, hvor det forventes, at der vil være ekstra mange biler på vejene. 

Læs også Ferier giver mange biler på motorvejen: - Sæt god tid af til din rejse, advarer Vejdirektoratet

Til gengæld kan de, som ikke holder sommerferie, opleve, at der er færre biler og kortere rejsetid til og fra arbejde i myldretiden i hverdagene fra uge 27 til 32. 

Lørdag er travl rejsedag 

Lørdag er der ifølge Vejdirektoratet risiko for kødannelser og forlænget rejsetid på grund af rejsetrafikken. Det gælder især Fynske Motorvej, hvor der forventes mange rejsende mellem København og Jylland. 

Gode råd til ferieturen

 • Kør udenfor de mest trafikerede tidsrum og sæt god tid af til din rejse.
   
 • Hold dig opdateret om trafikken både før og under køreturen på trafikinfo.dk eller på P4 Trafik.
   
 • Hold god afstand til den forankørende og vær opmærksom på midlertidige hastighedsnedsættelser – for eksempel ved vejarbejder.
   
 • Hav solbriller, mad og drikkevarer i bilen
   
 • Tjek vejrudsigten før du tager afsted
Se mere

Det er særligt i tidsrummet 11 til 15, at der forventes tæt trafik lørdag. Derfor anbefaler Vejdirektoratet at køre udenfor dette tidsrum, hvis det er muligt. Søndag vil trafikken være tættest i tidsrummet 11 til 16. 

Samme mønster i Tyskland 

Det mønster fortsætter sommeren igennem, hvor den tætte trafik på vejene vil ramme fredag, lørdag og søndag til og med uge 32. 

For bilister der skal sydpå gennem Tyskland i sommerferien, vil man opleve nogenlunde det samme trafikmønster som i Danmark med tæt trafik og længere rejsetid på lørdage i dagtimerne og de tidlige aftentimer.

Læs også Uheld fredag skabte lang kø på Fynske Motorvej

Herudover er fredage og søndage præget af ferietrafik med risiko for kødannelser, især omkring de større byer.

Vejdirektoratets trafikprognoser bygger hovedsageligt på trafiktællinger og trafikale konsekvenser af vejarbejder, arrangementer og store rejsedage.