I det fynske folks tjeneste

Nu bliver det billigere at overtage fars gård

Det skal være billigere i arveafgift at overtage fars gård. Det er meningen med nyt lovforslag. Et skridt i den rigtige retning, mener fynsk landbrugsrådgivning.

Ny lov skal gøre generationskifte i landbruget billigere. Hårdt tiltrængt hjælp i et erhverv, hvor gennemsnitsalderen er 62 år. Arkivfoto.

Gennemsnitsalderen i dansk landbrug er 62 år. Og den stiger næsten med et år om året. 

Læs også Fynsk landmand snød fodermester for tæt på 300.000 kroner

Med andre ord: De ældre landmænd kan ikke komme af med deres bedrifter, og de unge kan ikke komme til fadet.

Men nu barsler skatteministeren med en ny lov, der skal gøre generationsskifter i landbruget billigere.

I dag skal der betales bo- eller gaveafgift på 15 procent, når en landmand ønsker at overdrage sin virksomhed til sin søn eller datter.

Der sidder mange ældre landmænd her på Fyn, som ikke kan komme af med deres ejendomme. Samtidig kan den yngre generation ikke finde pengene til at købe ejendommene.

Niels Bebe, seniorkonsulent, Centrovice.

Med lovforslaget, som allerede er førstebehandlet i Folketinget og bakkes op fra begge sider af salen - bliver den afgift nu sat ned.

Det glæder Niels Bebe, seniorkonsulent hos den fynske landbrugsrådgivning Centrovice. 

Læs også Søren måtte opgive livet som landmand: Nu sælges de sidste køer

- Vi ser frem til at få sat bo- og gaveafgiften ned. Det kan om ikke andet være en hjælp til at få sat gang i generationsskifterne igen, siger han og fortsætter:

- Der sidder mange ældre landmænd her på Fyn, som ikke kan komme af med deres ejendomme. Samtidig kan den yngre generation ikke finde pengene til at købe ejendommene. Pengeinstitutterne holder jo stadig stærkt på pengene. Så at sætte arveafgiften ned ser vi som en god hjælp på vejen, siger Niels Bebe.

I 2016 og 2017 skal bo- og gaveafgiften ifølge lovforslaget udgøre 13 procent. I 2018 skal den ned på syv procent. I 2019 skal den ned på seks procent. Og fra 2020 og frem skal den ned på fem procent.

Går lovforslaget igennem, er det meningen, at det skal indføres med tilbagevirkende kraft med virkning fra 1. januar 2016.