Nu får Fynske Motorvej nye vejstriber, der kan ses bedre i regn og mørke

Fynske Motorvej skal have nye vejstriber, der er langt tydeligere i både regnvejr og i nattemørke.

En ny og mere synlig vejstribe er blevet tegnet op det første sted på Fyn.

De fleste trafikanter kender nok oplevelsen af, at det kan være svært at se vejstriberne i mørke og vådt vejr – med den utryghed, som det fører med sig.

Det skal smarte, nye vejstriber på Fynske Motorvej afhjælpe.

Mandag tyvstartede Vejdirektoratet på Assensvej i Nørre Aaby, hvor de nu har færdiggjort arbejdet med de første nye vejstriber.

- Vi regner helt sikkert med, at det er et stort plus på trafiksikkerhedskontoen, fordi den nye stribe kan ses både i regnvejr og i mørke, siger Michael Ruben Anker Larsen, der er projektansvarlig hos Vejdirektoratet.

Striben består et mønster med dråbeformer, der leder vandet væk fra striben, så den bedre kan ses.
Striben består et mønster med dråbeformer, der leder vandet væk fra striben, så den bedre kan ses.
Foto: Vejdirektoratet

Og de fynske bilister kommer snart til at se meget mere til de nye striber. Senere på ugen begynder Vejdirektoratet at tegne nye vejstriber op på motorvejen på i alt 12 kilometer vej mellem Odense og Aarup.

- De gør, at folk kan orientere sig på vejene, holde god afstand og finde den rigtige bane at lægge sig i, siger Michael Ruben Anker Larsen.

Dræner regnvand

Selv om den nye stribe er meget synlig, er det alligevel ikke synligheden, som projektlederen peger på som den vigtigste funktion ved den nye stribe.

- Det er, at den kan dræne regnvandet. Det er det, der gør, at den også kan ses, når det både regner og er mørkt, siger Michael Ruben Anker Larsen.

Vejstriben er nemlig bygget op af dråbeformede aftegninger, der ligger forskudt, så regnvand lettere kan løbe væk, mens striberne samtidig bliver mere synlige i mørke.

Michael Ruben Anker Larsen forklarer videre, at den nye stribe har mange forkanter, der vender op imod trafikanterne. De er også med til at reflekterer lyset – også i mørke. En almindelig vejstribe består af en stor flade med kun en forkant, som hurtigt bliver slidt flad, fordi det er der, bilerne rammer striben.

- Og så kan den ikke længere ses af bilisterne, der kommer imod, siger projektlederen.

I første omgang bliver den nye vejstribe udlagt på en stribe motorvejsstrækninger landet over.

De nye vejstriber vil blive udlagt, når Vejdirektoratet udskifter slidlag eller genmarkerer vejstriber. Det betyder, at alle vejstriber på hele motorvejsnettet vil være udskiftet i løbet af fem-otte år.  

WEB Vejstriber.00_00_37_31.Still001
Foto: TV 2