I det fynske folks tjeneste

Nu må hønsene komme ud igen

Efter fem måneder under tag kan de fynske høns nu igen komme ud i det fri.

høns fjerkræ

Den såkaldte staldpligt, der blev indført for fem måneder siden på grund af frygt for spredning af fugleinfluenza, bliver ophævet onsdag den 12. april.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Der findes nu så få vilde fugle med fugleinfluenza, at Fødevarestyrelsen vurderer, at det er sikkert at lade høns og andre fugle komme udenfor, og udstillinger og andre samlinger af fjerkræ bliver igen tilladt.

- Der vil altid være en risiko for fugleinfluenza, men den er nu lavere end tidligere. Desuden har mange høns været holdt inde meget længe, ofte under forhold som ikke er egnet til det, når vejret bliver varmere. Så det er ud fra denne samlede vurdering, at vi nu slipper hønsene ud, siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

Staldpligten blev indført i november 2016, da vilde fugle blev fundet med fugleinfluenza. Siden har fjerkræ været holdt under tag for at forhindre smitte fra vilde fugle. Der er fundet 81 døde, vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza H5N8.

- Selv om staldpligten har været besværlig for mange, må vi konstatere, at den har virket. For Danmark er sluppet langt nemmere ud af fugleinfluenzaen end det øvrige Europa, hvor 8 millioner fugle er aflivet. Vi har kun haft to udbrud i små besætninger,” siger veterinærdirektør Per Henriksen, Fødevarestyrelsen.

Udbruddet af fugleinfluenza medførte, at den danske eksport af fjerkræ blev indstillet. Først den 22. februar blev Danmark erklæret fugleinfluenza-frit og eksporten er siden kommet i gang igen - blandt andet til Sydkorea.