I det fynske folks tjeneste

Ny aftale kan tvinge Johnny og kollegerne til overarbejde

Tillidsfolk hos Jorgensen og Albani opfordrer til at stemme nej til overenskomst, der blandt andet kan tvinge ansatte til langvarigt overarbejde.

Johnny Hansen er tillidsmand hos Jorgensen Engineering i Odense. Han og kollegerne kan tvinges til overarbejde, hvis de takker ja til ny overenskomst. Foto: Mikkel Skov Svendsen

Hos Jorgensen Engineering er flere medarbejdere utilfredse med den nye overenskomst. Foto: Flemming Ellegaard

1 af 2

Mens Dansk Metal og 3F Industri anbefaler deres medlemmer at stemme ja til den nye industrioverenskomst, er der uro på flere fynske arbejdspladser.

På Albani og metalvirksomheden Jorgensen Engineering anbefaler tillidsfolkene deres kollegaer at stemme nej.

Og det samme gælder de fynske stilladsmedarbejdere.

- Der er tale om en indgriben i vores daglige arbejdstilrettelæggelse. Med overenskomsten i hånden kan arbejdsgiveren beordre os til at arbejde 42 timer om ugen fem måneder i træk. Hidtil har det været op til en lokal forhandling, og vi har en god arbejdsplads, men andre steder kan man risikere at skulle arbejde 42 timer i sommerperioden for derefter at skulle arbejde 32 timer om vinteren, siger Johnny Hansen, der er tillidsmand hos Jorgensen Engineering i Odense og medlem af Metal Odenses bestyrelse.

00:10

Johnny Hansen, Tillidsmand hos Jorgensen Engineering.

Luk video

Utilfredshed hos Albani

Overenskomstens overarbejdsbestemmelser fylder ikke kun hos Jorgensen Engineering.

De fylder os hos Albani i Odense.

Tillidsrepræsentant Michael Nielsen er uforstående over for, at der er fokus på at forlænge arbejdstiden. Han mener hellere arbejdsgiverne bør undersøge, hvordan man kan få flere ledige i job.

- Vi har kæmpet for at komme ned på 37 timer, og overenskomsten trækker nu i den modsatte retning. Når arbejdsgiverne vil have planlagt overarbejde, bliver det for planlagt for mig, siger han til TV 2/Fyn.

De to tillidsfolk får indirekte opbakning fra professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Han mener arbejdsgiverne slipper billigt i forhold til, hvor mange penge der tjenes i virksomhederne i øjeblikket.

- Folk er bange for, at de ikke kan få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Det er klart, at der er mange, der er sure over det, som derfor siger nej til den her overenskomst, siger Henning Jørgensen.

3F anbefaler et ja

Ifølge formanden for 3F Industri i Odense, Stig Møller, er langt de fleste fynske arbejdspladser dog positive overfor den tre-årige overenskomst, der blandt andet indebærer ret til 32 selvbetalte seniorfridage, flere penge til  uddannelse, en forhøjelse af timelønnen med to kroner, fuld løn ved forældreorlov og en forhøjelse af arbejdsgiverens indbetaling til den såkaldte fritvalgsordning fra 2,7 til 4 procent i overenskomstperioden.

- Vi har haft vores repræsentantskab, der består af alle større fynske industriarbejdspladser, samlet. Vi var 25 til mødet, og kun tillidsfolkene fra Albani stemte imod overenskomsten, så vi anbefaler et ja, siger Stig Møller.

Også Metal Odenses bestyrelse anbefaler et ja til overenskomsten.

De 230.000, der berøres af den nye overenskomst på industriens område skal stemme senest den 18. april. Men  op mod 500.000 lønmodtagere bliver berørt af de nye overarbejdsbestemmelser, der går igen i overenskomsterne for blandt andet byggeriet og transportfagene.

Den nye overenskomst er temaet for TV 2/Fyns erhvervsdebat-program Bissen&Bossen onsdag klokken 18.30. Her mødes formanden for Metal Odense, Lars Henning Hansen, med tillidsmand hos Jorgensen Engineering Johnny Hansen.

Industriforliget

Der afsættes 200 millioner kroner til uddannelse.

Mindstelønnen forhøjes med to kroner hvert år i overenskomstperioden.

Satserne for lærlinge og elever forhøjes med et gennemsnit på 1,7 procent.

Genetillæg reguleres med 1,6 procent i hvert overenskomstår.

Fem år før pensionsalderen får seniorer ret til at købe sig til 32 fridage om året gennem fritvalgsordningen og pensionsindbetaling.

Udvidet mulighed for at holde fri ved barns sygdom. To børneomsorgsdage om året betalt fra fritvalgskontoen.

Fuld løn under forældreorlov.

Arbejdsgiveren kan beordre fem timers overarbejde om ugen med seks dages varsel og beordre, hvornår overarbejdet skal afspadseres. Overarbejdet kan dikteres i op til fem måneder.