I det fynske folks tjeneste

Ny akutlægehelikopter i Nordjylland vil gavne Fyn

Ny akutlægehelikopter i Nordjylland skal sikre hurtigere lægehjælp i Jylland og på Fyn.

Helikopteren i Nordjylland vil frigive de eksisterende helikoptere andre steder til flere opgaver i det vestlige og sydlige Jylland samt på Fyn. Foto: OUH

Ny akutlægehelikopter bliver placeret i Saltum-området i Jammerbugt Kommune. Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om efter dagens forhandlinger i sundhedsministeriet.

Udvidelsen af den landsdækkende helikopterordning med en ekstra akutlægehelikopter forventes først og fremmest at nedbringe responstiden i det nordlige Jylland, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Med en ny akutlægehelikopter i Jammerbugt Kommune ved Saltum styrker vi akutberedskabet i den nordlige del af Danmark, så borgerne kan være trygge ved, at der kommer den nødvendige hjælp, hvis de kommer ud for en ulykke eller bliver akut syge, siger Ellen Trane Nørby, der har forhandlet på regeringens vegne.

Men også andre dele af Jylland og Fyn ventes at få gavn af nyindkøbet. Helikopteren i Nordjylland vil nemlig frigive de eksisterende helikoptere andre steder til flere opgaver i det vestlige og sydlige Jylland samt på Fyn.

Læs også Assens kan blive base for Fyns første lægehelikopter

OVERBLIK: Danmark har nu fire akutlægehelikoptere

Fredag blev regeringen og DF enige om at placere en fjerde akutlægehelikopter i Nordjylland.

Saltum-området i Jammerbugt Kommune kommer til at være hjemsted for den fjerde akutlægehelikopter i Danmark.

Det blev regeringen og Dansk Folkeparti fredag enige om. Her kan du læse mere om baggrunden for aftalen:
  • Regeringen og Dansk Folkeparti afsatte i finansloven penge til at styrke akutberedskabet i områder, der har en relativ lang responstid.
  • Parterne øremærkede 45 millioner kroner årligt fra 2019 og frem. Pengene skal gå til at etablere en ny akutlægehelikopter i den nordlige del af Danmark.
  • Placeringen af helikopteren i Saltum-området i Jammerbugt Kommune blev aftalt fredag, og dermed ventes den nye helikopter at kunne være i drift fra 1. januar 2019.
  • Helikopteren vil derfor have midlertidig base i Aalborg, indtil den permanente base ved Saltum er klar til at modtage helikopteren.
  • Den nationale akutlægehelikopterordning drives af regionerne i fællesskab og består i dag af tre helikoptere, som er placeret i Skive, Billund og Ringsted.
  • Udvidelsen af den landsdækkende ordning med en ekstra akutlægehelikopter forventes først og fremmest at nedbringe responstiden i det nordlige Jylland.
  • Samtidig forventes det, at de øvrige helikoptere i højere grad vil kunne anvendes i det vestlige og sydlige Jylland og i Fyns-området og dermed sikre hurtigere hjælp til borgerne der.
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.