Ny beredskabsplan: Frygter den koster menneskeliv

Fynske brandfolk frygter, at ny beredskabsplan kan koste liv, når ni af ti fynske Kommuner går med i ny beredskabsplan.

Beredskabet på Nordfyn er snart en lift fattigere. Det er selvom, at brandfolkene har haft god brug af liften, for eksempel da en voldsom brand hærgede en række ældre byhuse i Bogense for tre år siden. 

 
 
Foto: arkiv

I en ny plan for beredskabet, der virker fra september, forsvinder liften, og der vil være færre brandfolk til at rykke ud. Det bekymrer brandfolkene på Nordfyn.

- Så skal vi vente på assistance udefra. Det vil så være en stige fra Odense, som tager omkring 30 minutter om at nå frem, fortæller tillidsmand for brandfolkene i Bogense, Bent Jacobsen.

Brand og redningsberedskaberne slukker brande, men de bjærger også personer ud af biler ved trafikuheld. Men i den nye plan for beredskabet på Fyn forsvinder pionervognen fra Svendborg. Her frygter brandfolkene, at det kan komme til at koste menneskeliv.

- Vi frygter, at der kan komme menneskeliv på spil, fordi det vil tage længere tid at frigøre personer, når vi får det værktøj mindre, fortæller tillidsmand for brandfolkene i Svendborg, Niels Tilsted.

Men kommunerne er blevet pålagt at effektivisere brand- og redningsberedskaberne. For at løfte den opgave er ni kommuner på Fyn gået sammen om et fælles brand- og redningsberedskab. Budgetterne for de nye Beredskab Fyn er allerede, med virkning fra i år, skåret ned med syv procent. Så der skal skæres flere steder.

- Planen er en risikobesætningsdimensionering. Det er et meget omfattende stykke arbejde, som for vores vedkommende startede tilbage i november måned, og som nu forhåbentlig ender med, at alle kommuner godkender planen, lyder det fra beredskabsdirektør for Beredskab Fyn, Mogens Bjerregaard. 

Brandfolkene i Svendborg har udtrykt deres bekymring over for politikerne i byrådet.

- De er jo dedikeret til deres arbejde, og det har jeg stor respekt for, at de så påpeger over for os, at de ændringer der sker, det kan resultere i det og det. Det, synes jeg, er fair, og det lytter vi selvfølgelig til, fortæller borgmester i Svendborg (V), Lars Erik Hornemann.

- Vi forstår udemærket bekymringerne, fordi det angår jo brandmændenes arbejde. Det er deres kerneopgave. Så vi er bevidste om, at de har bekymringer. Jeg mener bare, at bekymringerne er ubegrundede, fortæller beredskabsdirektør for Beredskab Fyn, Mogens Bjerregaard.

- Konsekvensen kan jo være en dødsbrand. Det er det, vi siger, er problemet, siger Bent Jacobsen fra Bogense.

- Jeg taler for borgernes sikkerhed i Svendborg. Jeg synes ikke, det er relevant, det der bliver lagt op til. Det føler vi os enormt utrygge ved, fortæller Niels Tilsted fra Svendborg.

 

Oversigt

    Oversigt