I det fynske folks tjeneste

Ny corona-analyse: Fynske turistvirksomheder i knæ

To ud af tre fynske turismevirksomheder har haft tab på mere end 80 procent den seneste uge.

00:44

På Egeskov Slot forsøger man holde hjulene i gang trods coronakrisen. Video: Sune Jørgensen / Ole Holbech (fotograf)

Chefen for Destination Fyn kalder situationen for det fynske turisterhverv for meget alvorlig.

1 af 2

Den fynske turismebranche er voldsomt påvirket af corona-restriktionerne.

Det indikerer en frisk rundspørge, som Destination Fyn har foretaget i samarbejde med Danske Destinationer.

67 procent af de 66 fynske turismevirksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, melder om omsætningstab på mere end 80 procent henover den seneste uge.

Og så er der næsten total stilstand i antallet af fremtidige bookinger.  

Fra undersøgelsen

Hos 88 procent af de virksomheder, der har svaret i Destination Fyns rundspørge, oplever man et omsætningsfald.

97 procent kan konstatere et fald i antallet af bookinger. For 73 procents vedkommende er der tale om et ganske alvorligt fald i danske bookinger, der kan skrives i bogen, på mellem 80 og 100 procent.

56 procent af de fynske turismevirksomheder i undersøgelsen havde allerede i torsdags sendt medarbejdere hjem med lønkompensation. Det var mindre end et døgn efter, at ordningen åbnede for ansøgning.

Trods den dystre situation føler 41 procent sig i høj eller meget høj grad klædt på til at håndtere Covid19-situationen.

Læs også Corona-konsekvens: Fynsk luksus-spa sender 26 hjem - 50 følger efter

Hos Destination Fyn og Erhvervshus Fyn er man sikre på, at det blandt andet skyldes det beredskab, som Erhvervshus Fyn etablerede umiddelbart efter regeringens første udmeldinger om nedlukninger.

En af de ramte virksomheder er Restaurant Klinten i Faaborg, der har sendt medarbejderne hjem med lønkompensation.

- Vi har mistet al omsætning, da vi har måttet lukke i en tid, hvor vi jo bl.a. stod overfor afviklingen af alle konfirmationerne samt større konferencer. Og der er tale om rent og skært tab - for i august og september, hvor de er udskudt til - har vi i forvejen andre bookinger med konferencer og bryllupper mv. Vi var nødt til at lukke ned og sende alle vores dygtige medarbejdere hjem meget hurtigt, men vi har heldigvis ikke været nødt til at fyre dem, da vi fik meget effektiv og god hjælp med ekstremt hurtig responstid både hos Faaborg-Midtfyn Kommune og Erhvervshus Fyn, fortæller Per Elkjær, direktør for Restaurant Klinten i Faaborg.

Faaborg-Midtfyn Kommune har også taget initiativ til at give gavekort til deres ansatte som tak for hjælpen under Corona i stedet for julegaver og ad den vej støtte bl.a. de nødstedte lokale turismevirksomheder.

- Det er en meget alvorlig udvikling, som vi både ser indikationer på i denne undersøgelse, og som vi oplever i den daglige kontakt, vi henover de sidste par uger har haft med vores medlemmer ude i det fynske turisterhverv, siger chef for Destination Fyn Rasmus Hessum Hansen, der også er vicedirektør i Erhvervshus Fyn, som det fynske destinationsselskab er en del af.

Fakta om analysen

  • Rundspørgen blandt de fynske turismevirksomheder er led i en landsdækkende undersøgelse foretaget af Danske Destinationer i samarbejde med landets destinationsselskaber.
  • 436 turismevirksomheder har deltaget i undersøgelsen samlet set.
  • Destination Fyn har i samarbejde med de fynske visitkontorer inviteret mere end 250 virksomheder til at deltage i undersøgelsen. 66 fynske virksomheder deltog, hvilket svarer til 15 pct. af virksomhederne i den samlede danske undersøgelse
03:04

På grund af coronakrisen er det uvist, om Egeskov Slot kan slå dørene op som planlagt den 25. april. Men direktør Henrik Neelmeyer, der også er formand i Fynsk Erhverv, har valgt at fremskynde en række planlagte renoverings- og etableringsprojekter for at holde hjulene i gang i det lokale erhvervsliv.

Luk video