I det fynske folks tjeneste

Ny H. C. Andersen-fond skal bekæmpe analfabetisme

Den store internationale fejring af eventyrdigteren H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 markeres nu også med en indsats mod analfabetisme blandt børn og unge verden over.

-

Den store internationale fejring af eventyrdigteren H.C. Andersens 200 års fødselsdag i 2005 markeres nu også med en indsats mod analfabetisme blandt børn og unge verden over.

Bikubenfonden, der er den største private enkeltsponsor i forbindelse med H.C. Andersen-året, har med ti mio. kr. stiftet den humanitære fond HCA-abc Fonden, der skal bekæmpe analfabetisme.

Ifølge UNESCO findes der i dag omkring en milliard analfabeter, hvoraf 15 pct. er børn. Uden at kunne læse og skrive bliver det stadigt sværere for det enkelte menneske at kunne overleve og fungere i et samfund, der i stigende grad er baseret på kommunikation. Det er baggrunden for Bikubenfondens beslutning om at stifte HCA-abc Fonden som et bidrag til at bekæmpe et af jordens største sociale problemer.

Ifølge Elvar Vinum, tidligere viceadm. direktør i Danisco og bestyrelsesformand for HCA-abc Fonden i opbygningsfasen, skal den nye fond sikre, at fejringen af H.C. Andersen rækker ud i fremtiden.

- H.C. Andersen skal ikke kun lægge navn til en fejring, der forløber over et år. Han skal leve videre i menneskers bevidsthed som forfatteren, mennesket, fortælleren og den rejselystne eventyrer, hvis historier til stadighed inspirerer og understreger, hvor vigtigt det er at kunne læse og skrive. Han fik selv med mæceners hjælp en uddannelse, der gjorde ham i stand til at udvikle sig til en af verdens største forfattere nogensinde. Uden skriften og sproget havde han ikke kunnet berige millioner af mennesker i dag med sine eventyr.

- Derfor er det naturligt for Bikubenfonden at stifte en fond, der vil hjælpe børn og unge, som ligesom Andersen selv har dårlige kort på hånden og skal have hjælp til selvhjælp for at kunne virkeliggøre deres sande potentiale, siger Elvar Vinum.

HCA-abc Fonden skal støtte igangværende og nye initiativer og projekter, der hjælper børn og unge i udviklingslande med at lære at læse og skrive. Der er indgået en aftale med H.C. Andersen 2005 Fonden, som sikrer, at alle virksomheder, der ønsker at benytte sig af H.C. Andersen 2005-logoet, skal betale en royalty til HCA-abc Fonden af de produkter, der sælges i forbindelse med kommerciel udnyttelse af tilknytningen til H.C. Andersen 2005-året. 

 /ritzau/