I det fynske folks tjeneste

Ny jernbane: Slingrekurs skaber vrede på Vestfyn

Den nye transportministers udtalelser om, at der ikke er penge til en ny jernbanelinje over Vestfyn, skaber vrede og frustrationer.

01:07

Her på Søndersøvej ved Vissenbjerg ligger Nicolai Laiers landbrug. Lige der, hvor jernbanen kunne komme til at ligge. Video: Ole Holbech

Her på Søndersøvej ved Vissenbjerg ligger Nicolai Laiers landbrug. Lige der, hvor jernbanen kunne komme til at ligge. Foto: Ole Holbech

1 af 2

Staten har allerede brugt over 60 millioner kroner på opkøb af ejendomme langs en af de mulige linjeføringer for de kommende nye jernbane over Vestfyn. Og en lang række andre sager er undervejs. Hele sagen har været i høring, og planerne var klar til at bliver lagt på ministerens bord.

Men i et folketingssvar skriver den nytiltrådte minister, Ole Birk Olesen, LA, at der alligevel ikke er finansiering for udvidelsen af den vestfynske jernbane.

Læs også Vestfyn får sin jernbane

Der var ellers glæde på Vestfyn for få uger siden, da den nye finanslov faldt på plads. Finanslovsaftalen sikrede den nye fynske jernbane, der skal skaffe højhastighedstog mellem landets største byer.

Men nu er glæden vendt til vrede og frustrationer blandt berøre lodsejere og politikere på Vestfyn.

Kan ikke udbygge sit landbrug

En af de berørte landmænd er Nicolai Laier. Han vil gerne udvide sin gård på Søndersøvej ved Vissenbjerg. Men er umuligt på grund af togplanerne.

01:54

- Det er irriterende med den usikkerhed, der nu igen opstår om projektet, siger landmand Nicolai Laier fra Vissenbjerg.

Luk video

Staten vil ikke opkøbe gården, før der er sikkerhed for, at jernbanen bliver til noget. Og indtil da kan han heller ikke udbygge produktionen.

- Der her er træls

Landmand Nicolai Laier, Vissenbjerg

- Det er irriterende med den usikkerhed, der nu igen opstår om projektet. Som lodsejer eller boligejer langs med den planlagte jernbanelinje ved du ikke, om du kan noget som helst. Staten er ikke forpligtet til at opkøbe, og de holder os hen med snak. Der her er træls, siger Nicolai Laier.

- Enten skal de beslutte, at den skal laves, og så gå i gang. Eller også skal de fjerne planerne helt. Der kan ikke hjælpe noget, at politikere fra den ene dag til den anden kommer og siger, at de vil de ene, og så vil de pludselig noget andet. Man må stå ved de aftaler, der er lavet, siger Nicolai Laier.

Her på Søndersøvej ved Vissenbjerg ligger Nicolai Laiers landbrug. Lige der, hvor jernbanen kunne komme til at ligge:

Borgmester kræver klarhed

- Vi ser der som vores opgave, at få bragt ro på

Borgmester Søren Steen Andersen; Assens Kommune.

Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, Venstre, kræver også klarhed over projektet.

- Der er ikke brug for noget usikkerhed. Uanset hvad der måtte ske, så har borgerne behov for, at der er sikkerhed omkring deres ejendomme og omkring forløbet. Vi har behov for, at der er sikkerhed for banen og for linjeføringen, siger borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, Venstre.

- Vi ser det som vores opgave at få bragt ro på, siger borgmester Søren Steen Andersen.

Læs også Jørgens barndomshjem trues af jernbanen

Virksomhed må opgive at ansætte nye medarbejdere

Mandag kunne vi fortælle, at usikkerheden koster virksomheden Danlad i Ejby en række ordrer, fordi virksomheden ikke kan udbygges. Det kan den ikke, så længe placeringen af den nye jernbane ikke ligger fast.

- Vi kunne have ansat 10 nye medarbejdere, fortæller Trine H. Lund, logistikansvarlig hos Danlad i Ejby.

En af tre mulige linjeføringer går lige igennem Danlads produktionshal. Med udsigt til stort tab ved flytning af virksomheden har direktøren bebudet, at en stor del af produktionen i givet fald flyttes til udlandet.

Dermed står over 40 af de 65 ansatte til at miste jobbet.

00:24

- Vi kunne have ansat 10 nye medarbejdere, fortæller Trine H. Lund, logistikansvarlig hos Danlad i Ejby.

Luk video

Kort over linjeføring for den nye jernbane over Vestfyn

Forslag til linjeføringer for den nye jernbane over Vestfyn.