I det fynske folks tjeneste

Ny kur: Mavefedtsugning kan hjælpe brystkræftopererede

Plastikkirurger fra OUH og forskere fra SDU har fundet ud af, at stamceller fra kvinders mavefedt er nøglen til ny kur.

Foto: DITTE BJERREGAARD/Scanpix

Plastikkirurger på Odense Universitetshospital har som de første i verden fundet en ny kur mod opsvulmede arme og hænder som konsekvens af brystkræftoperationer.

 Det skriver Berlingske.

 Lægerne har fundet ud af, at stamceller fra kvindernes mavefedt er nøglen til kuren. Det skyldes, at fedtvæv indeholder den højeste koncentration af stamceller.

 Det betyder, at stamcellerne kan anvendes til at reparere de ødelagte lymfekar. Det mindsker dermed hævelser og irritation i arme og hænder.

 - Stamceller er en slags grundbyggesten, der kan hjælpe kroppen med at gendanne alt fra muskelceller til nervevæv, og vores udgangspunkt var at bruge stamceller fra uønsket fedt til at gendanne beskadigede lymfekar, siger Jens Ahm Sørensen, overlæge og professor i plastikkirurgi ved Odense Universitetshospital til avisen.

 Behandlingen består af en simpel fedtsugning. En lille del af det fjernede fedt transplanteres op i armhulen på patienten, mens resten centrifugeres med enzymer. Det opløser fedtet, så andelen af stamceller opkoncentreres, skriver Berlingske.

  Foto: Pressefoto/OUH

 Ifølge avisen sprøjtes omkring fire milliliter stamceller ind i armhulen, hvor de hæfter sig fast på det transplanterede fedt. Efter det klarer kroppen selv resten af behandlingen.

 Efter flere års forskning er de første behandlinger foretaget med succes på ti danske kvinder.
 Berlingske skriver, at indgrebet er ganske simpelt og kan klares på en dag.

 

 

 

Fakta:

Der findes ingen statistik, der med sikkerhed fastslår antallet af kvinder, der rammes af lym-fødem som senfølge af et brystkræftforløb. Kræftens bekæmpelse anslår, at ca. 20.000 i Danmark lider af lymfødem.

Endnu har man ikke fundet en kur for lymfødem, derfor er patienterne henvist til symptombehandling.

Et lymfødem er en kronisk hævelse, der består af lymfevæske. Lidelsen kan være medfødt eller skyldes sygdom, men hos kræftpatienter opstår det efter operation eller strålebehandling.

Lymfødem opstår, når kroppens lymfekar beskadiges, og lymfevæsken løber ud i vævet, som efterfølgende hæver op.

Hos kræftpatienter kan lymfødem opstå flere år efter, at kræftbehandlingen er afsluttet.

Lymfesystemet

Kroppens celler får ilt og næringsstoffer gennem vævsvæske, der siver fra blodkarrene. Bagefter bliver den overskydende lymfevæske transporteret tilbage til blodkarrene via lymfesystemet, som består af tynde lymfekar og lymfeknuder.