I det fynske folks tjeneste

Ny minister: Det skal alligevel ikke være gratis at krydse Storebælt

Liberal Alliance har arbejdet for, at det skal være gratis at køre over Storebæltsbroen. Partiets nye transportminister har dog ingen ambitioner om det nu.

Fynboerne kan ikke forvente, at Storebæltsbroen bliver gratis at køre over lige foreløbigt. Foto: Jens Nørgaard, Scanpix

Selv om Liberal Alliance med den nye trekløverregering har indtaget Transport- og Bygningsministeriet, kommer transportminister Ole Birk Olesen (LA) ikke til at forfølge partiets hidtidige mål om, at det skal være gratis at køre over Storebælt. Det fortæller den nye transportminister til Ingeniøren.

- Jeg repræsenterer regeringens politik nu, og regeringen har på nuværende tidspunkt ingen ambitioner nedskrevet i regeringsgrundlaget om, at det skal være gratis at køre over Storebælt, siger Ole Birk Olesen, som Ingeniøren har talt med under mandagens ministeroverdragelse i Transport- og Bygningsministeriet.

Dermed opgiver transportministeren en af partiets centrale mærkesager. Afskaffelsen af betaling for at køre over Storebælt indgår i Liberal Alliances 2025-plan, og partiet stillede i 2015 forslag om en folketingsbeslutning om at fjerne afgiften.

Jeg repræsenterer regeringens politik nu.

Ole Birk Olesen

- De afgifter, som danskerne betaler for biler og for brugen af dem, overstiger langt de offentlige omkostninger ved trafikken, og den nuværende omkostning ved at køre over Storebælt udgør en barriere for udviklingen, især på Fyn og det vestlige Sjælland. Hvis afgiften fjernes, vil det umiddelbart kunne aflæses i områdernes økonomiske vækst, og det vil binde Danmark endnu bedre sammen, skriver Liberal Alliance i sin 2025-plan, hvor afskaffelsen af broafgiften for Storebælt udgør det ene af 12 punkter.

En vækstbarriere

Senest gentog partiets transportordfører, Villum Christensen, budskabet for bare tre måneder siden.

- Det er en vækstbarriere. Det er der ingen tvivl om. Jeg tror ikke, vi kan finde en eneste økonom, der er uenig i, at hvis vi fjerner broafgiften, så får vi et mere velstående samfund, sagde han til DR i august.

Læs også Rapport: Gratis bro giver milliarder til danskerne

Forslaget er tidligere blevet kritiseret af trafikforsker Per Homann Jespersen fra RUC, som advarer om, at fri passage kan gøre Storebæltsbroen til en flaskehals. Dengang var det partiformand Anders Samuelsen, der forsvarede forslaget.

Det koster 240 kroner at krydse Storebælt i personbil. I stedet for brugerbetaling, som efter planen har betalt Storebæltsbroen af i 2029, har partiet talt for at finde pengene på finansloven, for eksempel ved at tage dem fra erhvervsstøtten. Forslaget blev i 2015 forkastet af Folketinget med fire stemmer for og 109 imod.