Ny skole uden regler

En skole uden ringetider, pensum, klassetrin og karakterer. Det lyder som utopi, men sådan en skole startede onsdag i Stenstrup på Sydfyn. \"Yggdrasil - Skolen i det Sydfynske\" er en friskole med indtil nu syv elever. For at opnå statsstøtte skal den dog have skaffet fem elever mere inden for en måned.

-

En skole uden ringetider, pensum, klassetrin og karakterer. Det lyder som utopi, men sådan en skole startede onsdag i Stenstrup på Sydfyn.

\"Yggdrasil - Skolen i det Sydfynske\" er en friskole med indtil nu syv elever. For at opnå statsstøtte skal den dog have skaffet fem elever mere inden for en måned.

Næsten uden regler
En af grundtankerne bag skolen er, at eleverne selv må bestemme så meget som muligt.

\"Man må selv bestemme, hvornår man møder, hvornår man går hjem, hvad man vil lave og om man vil have lektier for\", fortæller Cathrine Nellemann, der er elev på skolen.

Én regel er der dog: i gennemsnit skal børnene være til stede 25 timer om ugen. Men de kan flekse, så de for eksempel er længere tid i skole fire af ugens dage for så at holde fri den femte.

Lysten driver værket
For mange lyder det som anarki, at eleverne selv må bestemme så meget, men for folkene bag friskolen er der selvfølgelig en mening med friheden.

Filosofien er, at når børn selv må bestemme, hvad de vil lave, vil de altid få lyst til at lære noget på et eller andet tidspunkt.

\"Når man er motiveret, lærer man mere effektivt. Så børnene kan tilegne sig selv svært stof på kortere tid, når de vælger, at de vil\", siger skoleleder Maj Sørensen.

Inspiration fra USA
Tankerne bag skolen stammer fra USA, hvor skoleformen har fungeret i 30 år. I følge Maj Sørensen er erfaringen, at eleverne på disse skoler lige så ofte læser videre på universitetet som \"almindelige\" skoleelever.

I Danmark er der kun to lignende skoler. I Næstved går der 50 elever på den 5 år gamle Næstved Fri Skole, mens der altså er syv elever i Stenstrup.

Evt. interesserede kan kontakte Skolen i det Sydfynske på 62 26 14 06