To nye forskningscentre på Fyn

Syddansk Universitet understreger sin førerposition inden for kemisk biologi og biofysik, når universitetet mandag officielt indvier to nye grundforskningscentre i Odense.

-

Syddansk Universitet understreger sin førerposition inden for kemisk biologi og biofysik, når universitetet mandag officielt indvier to nye grundforskningscentre i Odense.

På det ene, Nukleinsyre-centret, skal forskerne især koncentrere sig om forskning i DNA-molekylet og udvikling af nye klasser af lægemidler, der kan afhjælpe genetisk betingede sygdomme.

Større ambitioner

\"Det kan typisk være cancer, psoreasis og virusinfektioner\", fortæller Jesper Wengel, professor ved Kemisk Institut på Syddansk Universitet, og leder af det nye grundforskningscenter, Nukleinsyre-centret.

\"Med dette center kan vi tillade os at have større ambitioner for vores forskning. Vi kan dykke dybere ned i livets store spørgsmål, og vi vil kunne tiltrække flere internationale forskere\", siger Jesper Wengel.

Centret har allerede op imod en halv snes gæsteforskere fra seks forskellige lande, og inklusive studerende er der omkring 45 tilknyttet Nukleinsyre-centret.

Det er først og fremmest Danmarks Grundforskningsfond, som med en støtte på 35 millioner kroner har bevirket, at centret er blevet til virkelighed.

På verdensranglisten

Fonden støtter ogå det andet nye Center for Biomembranfysik, med 35 millioner kroner over fem år.

Dette center forsker i de umådeligt tynde vægge - de såkaldte biologiske membraner, som omkranser alle levende celler, og forskerne benytter redskaber fra den fundamentale fysik og kemi for at få indsigt i, hvorledes cellerne fungerer på det molekylære plan.

Den viden kan udnyttes i udviklingen af nye lægemidler og ved fremstilling af nye nyttige materialer, som forener de bedste egenskaber af kunstige og naturlig materialer, for eksempel til anvendelse inden for nano-teknologi.

\"Centret har et stor nationalt og internationalt kontaktnet. Ved en kombineret indsats fra Grundforskningsfonden og Syddansk Universitet bliver vi ved centerdannelsen et af verdens stærkeste forskningscentre inden for området\", siger professor Ole G. Mouritsen, Fysisk Institut, der leder det nye center med 20 ansatte.

Oversigt

    Oversigt