Nye smiley'er dømmer fynske byer inde og ude

En række fynske byer er blevet vurderet i en ny smiley-ordning for historiske bymiljøer. Det gav topkarakter til Bogense og Ærøskøbing, mens Odense skraber bunden.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur har netop lanceret en helt ny smiley-ordning og hjemmesiden 'Gode byer'. 

- 'Gode byer' vurderer middelalderbyernes centre uden filter. Tommelfinger op eller ned. Formålet er at sætte fokus på bybevaringen og starte en debat om kvaliteten. Nogle bliver sikkert glade ved besøget på hjemmesiden, mange givetvis provokerede. Der er på ingen måde tale om objektive betragtninger, snarere reflekser fra besøg i de senere år. Vurderingerne er først og fremmest lavet at bestyrelsesmedlem Jep Loft, men lokalforeningerne har også været inddraget, skriver landsforeningen på den nye hjemmeside.

Og vurderingerne af de fynske byer er meget blandede.

Helt i top finder man Ærøskøbing med mere end 300 fredede ejendomme, en særlig byggeskik og et historisk miljø. 

6 ud af 6 stjerner er også nået til Nordfyn, som blandt andet vurderes som en af de steder i Danmark med den tydeligste bebyggelsesstruktur.

Bundkarakter lyder der fra foreningen til Odense, som ifølge vurderingen ikke har formået at forvalte sin kurlurarv og er hårdt medtaget af nedrivninger af værdifulde huse.

Se vurderingerne - også af andre fynske byer her.