Nye uddannelser til Fyn: Aftale om udflytninger på plads

Den endelige økonomiske aftale om udflytning af uddannelser er nu faldet på plads blandt aftalepartierne. Det betyder, nye uddannelser til Fyn.

Tirsdag morgen er den endelige aftale om udflytningen af videregående uddannelser fra større byer faldet på plads. 

Det betyder blandt andet, at en ny filmuddannelse skal oprettes på Fyn. Det vides dog endnu ikke, hvor den skal placeres, men i aftalen fremgår det, at ni millioner kroner er afsat hertil. 

Ligeledes er den afgørende økonomiske aftale landet for en ny læreruddannelse i Svendborg. Den har efterhånden været længe undervejs og uddannelsesudbuddet bliver det andet udbud af læreruddannelsen på Fyn fra UCL.

Uddannelsen blev godkendt i 2021 og forventes at kunne starte op i 2022, hvor der er afsat 6,1 millioner kroner til etablering af uddannelsen. Der er afsat 3 millioner kroner til økonomisk understøttelse af nyt campus med blandt andet læreruddannelsen, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver og fysioterapeutuddannelsen.

Hos Syddansk Universitet tilføres der ifølge aftalen ti millioner kroner til at understøtte udflytning til de allerede eksisterende campusbyer Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg.

En god økonomisk aftale

Det er regeringen, der sammen med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er blevet enige om, hvordan udflytningsaftalen fra juni 2021 i praksis skal føres ud i livet frem mod 2030.

Tillægsaftalen udmønter den politiske aftale 'Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark', som et bredt flertal sidste sommer indgik for at tage politisk ansvar for, at der i de kommende år – hvor faldende ungdomsårgange vil betyde lavere rekrutteringsgrundlag for de videregående uddannelser – fortsat er gode uddannelsesmuligheder i hele landet, lyder det i pressemeddelelsen fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet. 

Økonomien i aftalen er forbedret, og 41 uddannelsesinitiativer i hele landet får i alt 805 millioner kroner i ekstraordinære etableringsmidler.