Nyt dansk studie: Infektioner kan gøre dig dummere

Infektioner som blærebetændelse og herpes i hjernen kan svække intelligensen, viser ny dansk forskning.

En blærebetændelse kan give ubehagelige symptomer som svie og feber. Men ny forskning påviser nu risiko for en langt mere alvorlig konsekvens: Infektioner kan påvirke intelligensen.

- Vi kan se, at der er en klar sammenhæng mellem antallet af infektioner, hvor længe siden man har haft infektionen, samt sværhedsgraden af infektionen og så en lavere intelligenskvotient, siger læge og PhD. Michael Eriksen Benrós, seniorforsker ved Psykiatrisk Center København.

I samarbejde med forskere fra Københavns og Aarhus Universitet har han analyseret data fra 190.000 danskere - primært unge mænd i alderen 18 til 21 år - der under session har fået målt deres intelligenskvotient, IQ.

35 procent af dem har tidligere haft kontakt med et hospital i forbindelse med en infektion, og fælles for dem er, at de scorer lavere på IQ-skalaen end gennemsnittet.

De, der har været i kontakt med et hospital på grund af en infektion en gang, ligger 1,76 point lavere end gennemsnittet. De, der har været i kontakt med et hospital i forbindelse med en infektion fem gange, ligger 9,44 point lavere end gennemsnittet i intelligens.

Undersøgelsen bør ifølge Michael Eriksen Benrós ikke give folk anledning til at frygte for deres intelligens, bare fordi de får en lungebetændelse eller infektion i urinvejene.

- Hvis man har haft mildere infektioner, er det ikke noget, man skal tænke så meget over. Studiet viser, at den kognitive IQ svækkes mest lige efter en infektion. Hos de fleste vender den tabte intelligens tilbage igen.

Størst risiko for en varigt svækket intelligens har patienter med en infektion i hjernen, herunder meningitis og herpesinfektion.

Der er tidligere påvist sammenhænge mellem infektioner og udviklingen af psykiske sygdomme. Undersøgelsen giver anledning til at forske yderligere i dette, siger Michael Eriksen Benrós.

Oversigt

    Oversigt