I det fynske folks tjeneste

Nyt forsøg med kræftvaccine på OUH

En ny type vaccine mod livmoderhalskræft skal fra 1. april testes på Odense Universitetshospital. Nu søger hospitalet kvinder i alderen 18-26 år til forsøget.

Vaccinen mod livmoderhalskræft skal gives tre gange inden for et halvt år.

Hvert år får cirka 400 kvinder konstateret livmoderhalskræft - af dem dør omkring en tredjedel.

Der findes allerede en vaccine mod livmoderhalskræft, som fra 1. januar i år blev en del af børnevaccinationsprogrammet. Men nu har medicinalfirmaet bag udviklet en ny vaccine, som beskytter endnu bedre. Det er den, der nu skal testes på Odense Universitetshospital.

Testen på OUH

På Odense Universitetshospital skal de bruge omkring 300 unge kvinder til forsøget. Halvdelen af kvinderne vil blive vaccineret med den vaccine, der allerede er på markedet, mens den anden halvdel vil få den nye vaccine. 

Begge grupper skal så følges af lægerne løbende i fire år, for at se præcis hvor effektiv den nye vaccine er. Man kan ikke selv vælge, hvilken vaccine man man får.

Fakta om livmoderhalskræft

Viruset, som er skyld i livmoderhalskræft, hedder Human Papillomavirus - forkortet HPV. Der findes over 100 forskellige HPV-vira.

Den vaccine, der allerede er på markedet, beskytter mod fire typer HPV-virus. De er tilsammen skyld i ca. 70 procent af alle tilfælde af livmdoerhalskræft. Desuden beskytter vaccinen også mod kønsvorter.

Den nye vaccine beskytter mod yderligere fem typer HPV-virus, og dermed opnår man en beskyttelse på ca. 90 procent.

Læs mere om undersøgelsen her

Du kan deltage, hvis du:


  • Er kvinde mellem 18 og 26 år
  • Højest har haft fire seksualpartnere
  • Ikke er gravid, og ikke regner med at blive det inden for forsøgets første syv måneder
  • Ikke allerede er vaccineret mod livmoderhalskræft