I det fynske folks tjeneste

Odense-forsker: Brystsmerter kommer fra ryggen

En del af de danskere, der sendes til hjerteundersøgelse på sygehuset, vil måske have større gavn af at konsultere en kiropraktor. For deres knugende brystsmerter - også kaldet angina pectoris - stammer slet ikke fra hjertet, men fra rygraden. Det viser en Ph.D.-afhandling, som seniorforsker Henrik Wulff Christensen har forsvaret ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet.

-

En del af de danskere, der sendes til hjerteundersøgelse på sygehuset, vil måske have større gavn af at konsultere en kiropraktor. For deres knugende brystsmerter - også kaldet angina pectoris - stammer slet ikke fra hjertet, men fra rygraden.

 Det viser en Ph.D.-afhandling, som seniorforsker Henrik Wulff Christensen har forsvaret ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet.

Henrik Wulff Christensen har undersøgt 275 patienter, der alle var henvist til hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, og fandt 50, hvor den primære årsag til deres brystsmerter kom fra rygraden.

 - Jeg kunne lokalisere nedsat bevægelighed mellem ryghvirvlerne, og de blev tilbudt kiropraktisk behandling. Efter otte behandlinger havde 75 procent fået reduceret deres smerter og forbedret deres generelle helbredstilstand, siger Henrik Wulff Christensen, der både er læge og kiropraktor, til SDUs blad Ny Viden.  Han håber, at Ph.D.-afhandlingen kan bane vejen for nye undersøgelses-rutiner, så det tidligere i et sygdomsforløb bliver muligt at udrede, om en patient med smerter i brystet har problemer med hjertet eller med ryggen.