I det fynske folks tjeneste

Odense scorer 768 millioner på aktiesalg

Odense Kommune kan formentlig snart ekstraordinært afvikle 768 millioner kroner på sin gæld. Et salg af kommunens aktier på 1,3 milliarder kroner ser ud til at falde på plads i løbet af et par uger.

-

Odense Kommune kan formentlig snart ekstraordinært afvikle 768 millioner kroner på sin gæld. Et salg af kommunens aktier i Elsam til 1,3 milliarder kroner ser ud til at falde på plads i løbet af et par uger.

Det er et konsortium bestående af 19 aktionærer, der har fået et tilbud på overtagelse af aktieposten på 4 milliarder kroner fra EnergiGruppen Jylland El A/S. Odense Kommune har langt den største andel i Konsortiumet, der bliver administreret af Hobro Kommune.

Odense Kommune har i alt aktier for 1,28 milliarder kroner i Elsam, og hvis salget bliver godkendt i Odense Kommune og i bestyrelsen for Odense Energi vil kommunen få en rigtig god fortjeneste.

Statsafgift på 40 procent

Hvis pengene bliver brugt til drift eller anlægsopgaver skal kommunen betale 60 procent i afgift til staten, men hvis pengene bliver brugt til gældsafvikling er statsafgiften kun 40 procent. Odense Kommune vil bruge indtægterne til gældsafvikling, og det betyder, at der bliver 768 millioner kroner afdraget på gælden efter et salg.

Byrådet splittet

Salget af aktierne ventes godkendt af et flertal i Odense Byråd bestående af  Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti, mens De Konservative og , De Radikale er skeptiske, SF og Enhedslisten ventes at stemme imod.

Flere analytikere har dog vurderet at Odense Kommune kunne score endnu flere penge ved at vente med at sælge aktierne, da aktierne forventes at stige i kurs de kommende år.