Odense skal huse forfulgte forfattere

Odense og tre andre kommuner er udpeget som såkaldte friby-kommuner, der skal huse forfulgte forfattere fra hele verden.

Det er Statens Kunstråds Litteraturudvalg, der har udpeget Fanø, Frederiksberg, Århus og Odense, som de kommuner, der skal forsvare de demokratiske værdier og fremme den internationale solidaritet omkring forfulgte forfattere.

- Det er virkelig godt, at kommunerne nu stiller op og hjælper forfulgte forfattere til et liv frit for forfølgelse. Regeringen har taget initiativ til fribyordningen, der skal sikre tryghed og arbejdsro til forfattere og skribenter, hvis ytringsfrihed bliver krænket i deres hjemlande. Ved at give disse forfulgte husly og arbejdsro, giver de fire kommuner alle et uvurderligt bidrag til kampen for at sikre ytringsfriheden. De fortjener stor ros, siger kulturminister Per Stig Møller(K).

Fribyordningen betyder, at Odense og de tre andre kommuner skal tilbyde en forfulgt udenlandsk forfatter et sted at opholde sig og udfolde sig kunstnerisk uden frygt for censur og de statslige overgreb, han eller hun ellers måtte være udsat for.

Der er i dag 7-800 forfattere i verden, som er forfulgte eller fængslede på grund af deres forfattervirksomhed i lande, hvor borgernes ytringsfrihed ikke respekteres.

Kulturministeriet har afsat 2 millioner kroner til ordningen.