I det fynske folks tjeneste

Odense Zoo går med i skattestrid

De zoologiske haver vil fritages for afgift på lige linje med museer. Sagen startede, da Nordsømuseet skiftede navn til Oceanarium.

Striden er den såkaldte lønsumsafgift, som museer ikke skal betale.

Fire af landets største zoologiske anlæg har i årevis ligget i strid med skattevæsnet om, hvorvidt anlæggene skal betale en afgift til staten eller ej.

Anlæggene mener "nej". De vil fritages for den såkaldte lønsumsafgift, på samme måde som museer også bliver det. Nu skal sagen for domstolene.

Læs også Fire store papegøjer stjålet fra Odense Zoo

Nordsø Oceanarium i Hirtshals har sammen med de zoologiske haver i København, Odense og Aalborg lagt sag an mod Skat. Sagen bliver behandlet 6. og 7. april ved Vestre Landsret i Viborg.

Læs også Lysaftener giver rekordhøjt besøgstal i Odense ZOO

- Vi mener, at vi bør sidestilles med museer. Vi skal leve op til samme forpligtelser som museer omkring for eksempel formidling, fortæller Karl Henrik Laursen, der er direktør for Nordsø Oceanarium.

Fra museum til zoo
Oceanariet hed tidligere Nordsømuseet og var lovgivningsmæssigt sidestillet med museer. Men i 2003 kom anlægget under en anden lov om zoologiske anlæg.

Da oceanariet og de andre zoologiske anlæg ikke lovgivningsmæssigt har status af museer, så er de efter Skats opfattelse ikke omfattet af fritagelsen for lønsumsafgift.

Ifølge Karl Henrik Laursen vil en fritagelse for afgiften for Nordsø Oceanariums tilfælde dreje sig om flere hundredtusinder kroner.

Moms eller lønsum
Lønsumsafgift rammer virksomheder, som af den ene eller anden grund er fritaget for at betale moms. Men træerne vokser jo sjældent ind i himmelen, og en momsfritagelse betyder derfor i mange tilfælde, at virksomheden må betale lønsumsafgift.

Det er et beløb der udregnes på baggrund af, hvad virksomheden udbetaler i løn.

Lønsumsafgiftsloven remser dog en række virksomhedstyper op, som ikke er pligtige til at betale lønsumsafgift op. 11 punkter er der alt i alt i undtagelsesbestemmelserne. Men zoologiske anlæg er altså ikke nævnt.

Retssagen mod Skat blev tilbage i 2014 anlagt ved Retten i Hjørring. Men retten har henvist sagen til Vestre Landsret på grund af dens principielle betydning.