Odenseanske grave efterlyser kontaktpersoner

Over 200 gravsteder på de kommunale kirkegårde i Odense efterlyser lige nu kontaktpersoner.

Små grønne skilte pryder mange odenseanske gravsteder for tiden. Skiltet efterlyser kontaktpersoner til gravstedet.

- Sidste år satte vi 250 af de grønne skilte ud, så er der kommet nogle henvendelser, men der er sikkert over 200 tilbage, siger Kasper Vett, landskabsarkitekt ved de kommunale kirkegårde i Odense. 

På kirkegårdskontoret i Odense fortæller man, at det typisk er, hvis kontaktpersonen selv afgår ved døden, at der ikke lige er ordnet, så en anden kan tage over.

Hvis ingen henvender sig og betalingen for gravstedet er udløbet vil gravstedet blive sløjfet. Men først når perioden er udløbet, derfor er der også flere gravsteder, der er mere eller mindre groet til.

Ved Svendborgs kirkegårde oplever de ikke manglende kontaktpersoner i samme omfang som i Odense. Tommy Christensen, kirkegårdsinspektør, fortæller, at de på nuværende tidspunkt har omkring 15 gravsteder, der mangler en kontaktperson. 

- Det er nok mere et fænomen i storbyerne, end det er på landet, siger Tommy Christensen. 

I Svendborg gør de altid et ihærdigt forsøg på at finde pårørende, men hvis det ikke lykkes, så sløjfer de gravstedet efter et års tid. For hvis ingen passer det, så gror det til. Dog gemmer de altid gravstenene i yderligere tid, hvis nu nogen skulle melde sig, så gravstedet kan blive etableret igen.