I det fynske folks tjeneste

Olieudslip: Dyr og langvarig oprydning

Oprydningen efter olieforureningen på stranden ved Nyborg kommer til at tage lang tid. Både Nyborg kommune og Ørbæk kommune er ramt efter forureningen.

-


Tyk klistret olie har ramt en 12 kilometer lang strækning på Østfyn

Oprydningen efter olieforureningen på stranden ved Nyborg kommer til at tage lang tid. Både Nyborg kommune og Ørbæk kommune er ramt efter forureningen.

Oprindeligt troede man, at det var en syv kilometer lang strækning fra Storebæltsbroen og nordpå, der var forurenet. Men nu viser det sig, at også Ørbæk kommune har olieforurening på stranden. Her drejer det sig om en strækning på fem kilometer.

Og oprydningen kommer til at vare lang tid, hvis al olien skal væk. Foreløbig skal 50 mand fra de to kommuner lave det grove arbejde og fjerne den synlige olie.

- Det er den grove del af det. Derefter skal vi blandt andet vende tangplanterne på stranden, for vi ved, at der ligger olieklatter under. Så skal stensætningen ved Storebæltsbroen undersøges - og så til sidst skal vi gennemgå de 12 kilometer strand minutiøst, siger Tage Juel Jensen, der er formand for teknik- og miljøudvalget i Nyborg Kommune.

Man regner med, at oprydningen vil tage minimum en uge. Og det bliver ikke nogen billig fornøjelse at rydde op.

- Vi ved ikke præcis, hvor meget det kommer til at koste, men der er ingen tvivl om, at det bliver dyrt, siger Tage Juel Jensen.

De 50 mand vil koste 70.000 om dagen at have på arbejde, og hvis det tager f.eks 7 dage at rydde op, så er omkostningen en halv million kroner.

Hvem der skal betale regningen vides ikke endnu. Man har en mistanke om, at olieforureningen kan stamme fra et cypriotisk fragtskib, der sidste weekend lækkede olie fra et hul i skroget. Fragtskibet måtte gå i havn i Kalundborg - og på Sjællands-siden har der også været forurening med olie.