I det fynske folks tjeneste

Olieudslip: Fly og helikopter skal finde udslip fra Victoria

En helikopter og et fly vil mandag være i luften i et forsøg på at lokalisere oliespild fra et containerskib, som fredag aften rørte grunden nordvest for Fyns Hoved.

Foto: Kaninen Katrine fra Endelave

Når vejret er til det mandag vil en helikopter og et fly være i luften i et forsøg på at lokalisere det olie, der flyder rundt på havet nord for Fyn. Det oplyser Forsvarets Operationscenter.

Hele weekenden har Forsvarets Operationscenter nemlig fulgt situationen, efter det portugisiske fragtskib, Victoria, fredag stødte på grund nordvest for Fyns Hoved og som måske er årsagen til olieudslippet.

Læs også Hul på tre tanke: Containerskib på grund tæt ved Fyns Hoved

Der blev fredag fundet klumper af olie på stranden i As Vig ved Horsens og på øen Endelave, stik nord for Flyvesandet på Nordfyn. Desuden observerede en af Forsvarets patruljebåde olie i vandet nær ved Endelave.

Lørdag kunne Forsvarets Operationscenter fortælle til Ritzau, at der ikke var tale om store pøler, men at de selvfølgelig holdt øje med, om mængden blev større, og hvor den drev hen i løbet af weekenden.

Senere mandag ventes en dykkerundersøgelse at klarlægge skaderne på skibets brændstoftank.

Victoria havde kurs mod Fredericia, da uheldet skete.

Ifølge nyhedsportalen Maritime Danmark blev skibets besætning advaret om risikoen for at støde på grund.

Hos Vessel Traffic Service (VTS) i Korsør overvåger man skibstrafikken, og herfra orienterede man besætningen om de mange grunde i det område, som Victoria sejlede ind i. Ifølge chefen for VTS Storbælt, Jørgen Brandt, er det op til skibschefen at beslutte, om man vil følge de råd, som VTS kommer med.

- Vi har ingen bemyndigelse til at give skibene ordrer. Det er kaptajnen, der bestemmer, siger Jørgen Brandt til Maritime Danmark.