Ombygning: Fynsk flagskib skal kunne vise Picasso

Selvom Brandts er en af Fyns største attraktioner, klarer museet sig slet ikke godt nok i den internationale konkurrence. Derfor vil Brandts nu bygge ud og om, så besøgstallet kan blive fordoblet.

For at indfri visionerne om et større, bedre og ikke mindst mere internationalt Brandt, skal alle aktiviteter samles i samme bygning. Målet er, at stedet fremstår som et sammenhængende tilbud til publikum, der skal fungere som et samlingspunkt og kulturelt kraftcenter i Odense. 

- Vi vil først og fremmest have et samlet Brandts på Brandts Torv. Lige nu ligger vi jo på to adresser, og ved at samle os på én adresse vil det allerede give os et løft, fortæller Mads Damsbo, som er museumsdirektør på Brandts. 

Hele Brandts' program, aktiviteter og fysiske rammer skal samles på de fem etager på Brandts Torv 1 i Odense centrum. Det kommer til at foregå ved, at museet overtager 4. etage og 3. etage af bygningen, hvilket betyder, at Det Fynske Kunstakademi og Mediemuseet flytter ud. Derudover skal museet ikke længere være spredt ud på to adresser, men i stedet bliver det hele samlet på Brandts Torv. 

Samtidig skal Brandts nu leve op til internationale standarder for kunstmuseer. Det gør museet ikke i dag, og det betyder blandt andet, at museet er udelukket fra at udlåne en lang række værker fra ind- og udland. 

Målsætning for nyt Brandts:

- Vi bor jo i et fuldstændig vidunderligt hus med en vidunderlig beliggenhed, men huset er jo ikke bygget til museum. Og sidst huset blev moderniseret var tilbage i 80’erne, og det er efterhånden ved at være 40 år siden. Vi har brug for, at huset opgraderes med bedre klimastyring og sikkerhed, siger Mads Damsbo. 

Klimastyringen, faciliteterne og sikkerheden på Brandts skal forbedres, så store udstillinger med klassiske navne og de mere verdensberømte kunstnere kan udstille deres værker hos det odenseanske museum. 

- Ved at opgradere og klimasikre museet, vil vi kunne tilbyde en anden type værker, end vi kan i dag. Det kunne være alt fra Picasso til Asger Jorn. Det er ærgerligt, når vi får afslag på at vise store værker, fordi vores klimastyring og sikkerhed ikke er god nok, fortæller museumsdirektøren. 

Det odenseanske kulturelle flagskib tog i 2013 det første skridt i retning af at skabe et bedre Brandts. Her besluttede By- og Kulturudvalget i Odense at lægge Kunsthallen Brandts, Museet for Fotokunst og Fyens Kunstmuseum sammen.  

Nu skal der så startes på næste etape af Brandts visioner. 

Også de besøgende er der visioner for. Museet forventer en fordobling af besøgstallet på knap 100.000 om året. 

Det er endnu ikke til at sige, hvornår museet kommer til at stå færdigt med dets visioner. 

- Forudsætningen for at komme i mål med overhovedet at modernisere Brandts, er, at vi får samlet alle vores aktiviteter ét sted. Så det er svært at sætte en præcis dato på, fortæller Mads Damsbo. 

Det samlede projekt forventes at komme til at koste omkring 175 millioner kroner, som museet skal finde gennem fondsmidler. 

Politikerne i By- og Kulturudvalget skal på tirsdag tage stilling til en sammenlægning af alle aktiviteter og en flytning af Mediemuseet til Møntergården.

 

Oversigt

    Oversigt