I det fynske folks tjeneste

Opposition nægter at tro på ministers mink-forklaring

Et langt samråd formildede ikke oppositionen, når det kommer til fødevareministerens ageren i minksag.

Ministeren skulle på et samråd forklare omstændighederne bag, at regeringen onsdag i sidste uge besluttede, at alle mink i Danmark - heriblandt knap en million på Fyn - skal slås ned.

Politikere fra blå blok har ikke meget til overs for fødevareminister Mogens Jensens (S) svar på et halvanden times langt samråd om aflivning af mink.

Læs også Mink-skandale: Fynske politikere forsvarer udskældt minister

Ministeren skulle forklare omstændighederne bag, at regeringen onsdag i sidste uge besluttede, at alle mink i Danmark skal slås ned. Efterfølgende er det kommet frem, at der ikke var lovhjemmel til at beordre raske mink uden for smittezoner aflivet.

Fødevareminister Mogens Jensen har både sagt, at der ikke var tid til at få lovhjemlen på plads, samt at han ikke vidste, at der ikke var lovhjemmel.

- Samrådet afspejler en regering, der har gjort alt dette her meget lemfældigt. Der er meget af det, Mogens Jensen siger, der er usammenhængende, og hvor begge dele ikke kan være sand, siger medlem af fødevareudvalget for Venstres Thomas Danielsen.

Det lærte vi af samrådet

Følgende kom frem under samrådet:

* Mogens Jensen fastslog, at han ikke havde kendskab til, at der ikke var lovhjemmel på plads, da regeringen meldte ud, at alle mink - syge som raske - skulle aflives.

* Mogens Jensen gentog, at han i weekenden blev gjort opmærksom på, at lovgrundlaget ikke var på plads. Han kan ikke svare på, om det var lørdag eller søndag. Statsminister Mette Frederiksen sagde tirsdag, at hun fik beskeden søndag.

* Mogens Jensen svarede ikke på, hvordan han blev gjort opmærksom på den ulovlige minkinstruks. Eller af hvem.

* Mogens Jensen vil først komme med de to svar i forbindelse med en redegørelse, som regeringen har igangsat. Den ventes klar 18. november.

* Mogens Jensen afviser, at han har løjet undervejs i sagen.

- Jeg har talt sandt under hele det her forløb, siger han.

Søndag sagde Mogens Jensen, at der ikke var et lovgrundlag, men at regeringen vurderede, at "man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud. Tirsdag sagde ministeren så, at regeringen ikke var klar over, at der manglede lovhjemmel, da ordren blev givet.

* Påbud eller opfordring? Mogens Jensen sagde om et brev (sendt som mail, red.) fra Fødevarestyrelsen til minkavlerne fredag, at der måske kun var tale om en "opfordring" i brevet, der førte til aflivning af mink over hele landet. I brevet er ordet "skal" dog nævnt 31 gange.

* Mogens Jensen sagde, at han fik det opfølgende brev til minkavlerne til gennemsyn. Det skete mandag i denne uge. Mogens Jensen godkendte brevet. Men "på grund af tekniske problemer" blev brevet ifølge Mogens Jensen først udsendt til minkavlerne tirsdag morgen.

* Regeringen har i "en fælles regeringsbeslutning" afgjort, at alle mink skulle aflives, sagde Mogens Jensen. Han pegede dermed ikke på sig selv eller på statsminister Mette Frederiksen som hovedansvarlig for beslutningen.

* Mogens Jensen forudsatte, at der var lovhjemmel, gentog han. Både da regeringen traf beslutningen, og da regeringen efterfølgende holdt pressemøde, sagde han.

* Mogens Jensen stillede ikke op til spørgsmål fra pressen efter samrådet.

Se mere

På samrådet kunne Mogens Jensen ikke svare på, hvornår han i weekenden fik at vide, at regeringen og han var ved at bryde grundloven. Også det har oppositionen svært ved at tro på.

- Jeg nægter at tro på, at ministeren ikke kan huske, hvornår han fik at vide, at han havde brudt grundloven. Hvis man får en så alvorlig besked, så kan man naturligvis huske det, siger Thomas Danielsen.

Både Venstre og De Konservative mener, at Mogens Jensen bør trække sig.

- Ingen er i tvivl om, at ministeren har brudt loven og har vidst det. Man kan ikke blive siddende som minister, når man har ødelagt tusindvis af menneskers liv og et helt erhverv på et ulovligt grundlag, siger De Konservatives Rasmus Jarlov, mens Thomas Danielsen siger:

- Vi har ikke fået mere tillid til ministeren. Det er usammenhængende og skifter fra dag til dag, hvad han svarer. Det betyder, at man ikke kan have tillid til ham.

Læs også Fynsk minkavler om samrådet med ministeren: - Det er ikke nok med en undskyldning

Beslutningen om, at minkene skulle slås ned, blev i første omgang meldt ud af statsminister Mette Frederiksen (S). Derfor mener Rasmus Jarlov heller ikke, at ansvaret er Mogens Jensens:

- Det interessante er, hvor involveret statsministeren også har været. Pilen peger også på Mette Frederiksen.

- Vi kan som opposition ikke vælte regeringen. Så det er støttepartierne, der skal vise, om de har rygrad og tør sætte grænser for regeringen. Eller om de accepterer lovbrud så grove og åbenlyse som dette her.