I det fynske folks tjeneste

Opskrift: Her er der gode råd mod influenza

Skuespiller Torben Iversen har sin helt egen måde at holde influenzaen fra kroppen.

00:49

Foto: Morten Albek

1 af 2

Åh nej, snottet løber og feberen har bidt sig fast i kroppen. Hvis man bliver influenzaramt, kan de fleste tillade sig at ringe til chefen og gemme sig med pinslerne under dynen.

Men den situation må Torben Iversen ikke komme i. Som selvstændig skuespiller er han afhængig af vinterens jobs, og dem er der rigtig mange af. Især hans rolle som julenissen Julius er stærkt booket i december, nogle gange til flere jobs om dagen.

Torben Iversen starter hver morgen med en drink med ingefær og hvidløg. Foto: Morten Albek

- Så man må gardere sig alt det, man kan, siger Torben Iversen.

Skuespilleren har sin helt egen måde at holde influenza og andre sygdomme væk. Hver morgen gennemgår han sin helt egen rutine i køkkenet, hvor han har fundet ingefær og hvidløg frem til rivejernet.

- Det handler om at få et rigtig høvl ingefær, siger han og får revet en stor knold ingefær ned i et glas juice. Bagefter kommer 3-5 fed hvidløg samme vej.

- Det er lidt heavy, men man vænner sig til det.

Skuespilleren har fulgt sin vinterrutine i mange år. Og selvom han ikke kan garantere, at hvidløgsmetoden virker, så er han overbevist om, at den gør en forskel for ham.

- Jeg kan bare sige, at jeg er i den lyksalige situation, at jeg aldrig har svigtet et job. Jeg tror simpelthen på, at det virker.

Læs også Influenza på vej: Er du forberedt?

Torben Iversen har revet ingredienserne færdige og drikker glassets indhold med velbehag.

- Aah, det er virkelig godt!

Svend Stenvang Pedersen er skeptisk overfor metoden. Han er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på OUH.

- Jeg kender ikke til noget lægevidenskabelig dokumentation på, at det virker. Men jeg kan sige, at i lande som Spanien og Italien, hvor man bruger meget hvidløg i maden, der har de også influenza. Og det samme gælder i Thailand og Vietnam, hvor man bruger meget ingefær. Så den normale dosis, som man bruger i husholdningen, den forhindrer ikke influenza. 

Overlægen vil dog medgive, at hvidløg i store doser kan være godt til at hindre smittespredning for nogen.

- For så er der ingen, der vil komme tæt på dem, siger han med et strejf af humor.

Torben Iversens opskrift på influenzajuice

2,5 dl friskpresset appelsinsaft
1 knold revet ingefær
3-5 fed revet hvidløg

Netop tanken om hvidløgslugten kan nok afholde en del fra at indtage det i lige så store mængder som Torben Iversen, men skuespilleren har et helt afslappet forhold til det.

- Hvis man indtager hvidløg, så meget som jeg gør, så vænner man sig langsomt til det. Og det gør omgivelserne vel også.

Overlægen har helt andre anbefalinger til at undgå influenza, men Torben Iversen vil ikke fravige sin metode til at booste helbredet.

- For mig er det blevet en af vinterens helt faste holdepunkter. Det her starter jeg min dag med, og så har jeg min tro på, at det nok skal gå.

 

Torben Iversen Foto: Morten Albek