Ornitolog: svømmefugle særligt udsatte for smitte

Svømmefugle som ænder og svaner er særligt udsatte for at sprede smitte med fugleinfluenza. De er samlet i store flokke og venter på at søer inde i landet skal tø. Derfor kan der komme mange flere tilfælde den kommende tid, mener Flemming Byskov, formand for Dansk Ornitologisk Forening, Fyn.

Troldænder ikke et tilfælde

Det var ikke tilfældigt at fugleinfluenzaen på Ærø blev fundet hos troldænder.

Svømmefugle er særligt udsatte for smittespredning lige nu. Fuglene er samlet i store flokke flere steder, hvor de venter på at komme videre for at yngle i søer og vandløb og indre farvande.

- De ligger tæt sammen, de "gør" i vandet og pladrer rundt i det samme vand, så risikoen for smittespredning er stor, siger formanden for de fynske ornitologer, Flemming Byskov.

Kunne være sket andre steder

At det første fund skete på Ærø er straks mere tilfældigt. Det kunne lige så godt have været i Lillebælt, Storebælt eller Odense Fjord, hvor der også ligger store flokke af svømmefugle og venter på foråret.

Flemming Byskov siger, at der er tale om millioner af fugle.

- Vi kan ikke vide, hvor mange fugle, der er smittet med fugleinfluenza; men det kan være rigtigt mange, siger han.

Avleres ansvar at undgå smitte

Flemming Byskov mener en af de største farer for spredning af smitte til tambesætninger kan være fugle fra besætninger, der slipper ud og vender tilbage igen.

Derfor er det i høj grad op til fjerkræavlerne at sørge for, at det ikke sker, siger han.

Oversigt

    Oversigt