I det fynske folks tjeneste

Østarbejdere øger fynsk arbejdsløshed

Arbejdsløsheden blandt danske bygningsarbejdere på Fyn er på over 13 procent. Alligevel er der rigtig mange Østeuropæiske bygningsarbejdere medarbejdere på de fynske arbejdspladser.

Østarbejdere tager arbejdet fra fynske bygningsarbejdere.

- Når vi har kvalificeret arbejdskraft herhjemme, så synes jeg da, at man har en pligt til at bruge den i forhold til samfundsøkonomien. Det er jo åndssvagt at betale dagpenge til medlemmer, når man kan få noget for pengene, siger Kaj Nielsen, formand for 3F.

Svært at få job

De mange østeuropæere i branchen betyder, at de danske håndværkerer har svært ved at finde et job. Jan Pedersen er murer og de sidste to måneder mærket på egen krop, hvordan det er at gå arbejdsløs, fordi der er mange østarbejdere i branchen.
 
- Det er ved at være kedeligt at gå hjemme. Man skal jo finde på noget at lave hele tiden, siger Jan Pedersen og fortsætter:  

- Det gør ikke noget at have en måned eller to, hvor vi lige gearer lidt ned, men så skal vi altså også ud at lave noget igen.

Store udsving i timelønnen

Østarbejderne går til en timeløn på 105 kroner i timen, mens lønnen for en dansk bygningsarbejder ligger på 160 kroner i timen.

- Det er da godt nok, at østeuropæerne er her og arbejde. Det giver da en konkurrence for os alle sammen, men de skal bare have samme løn og vilkår som os andre, siger murer, Jan Pedersen.

Og han bakkes op af sin fagforening, 3F.

- En af grundene er jo helt klart, at man får det til billigere penge, end den danske arbejdskraft. Men man får ikke altid det samme for pengene, men umiddelbart kan det se billigere ud for en kunde, da det er en lavere timeløn, end en dansk bygningsarbejder får, siger Kaj Nielsen, 3F.

Men Dansk Byggeri, som skal kontrollerer arbejdsforholdene, er lodret uenig i, at arbejdsgiverne ansætter efter lønnen.

- Vores undersøgelser siger faktisk, at arbejdsgiverne afskediger efter kvalifikationer. Så vi har været ude at spørge medlemskredsen, og de siger, at når de skal skære ned, så vil de næsten udelukkende se på kvalifikationer.