I det fynske folks tjeneste

OUH undersøger hjerteområde

Hjerteopererede patienter på OUH dør oftere end patienter på hjertecentrene i Århus, Aalborg og Varde. OUH nu vil lade eksterne eksperter undersøge sagen.

Dokumentationen er tal fra Vestdansk Hjertedatabase, og de giver anledning til, at OUH nu vil lade eksterne eksperter undersøge hospitalets hjerteområde.

Vestdansk Hjertedatabase indsamler data og sammenligner kvaliteten på de fire hjertecentre. Tallene viser, at patienter på OUH har større risiko for at dø inden for 30 dage efter, at de har fået en bypass- eller hjerteklapoperation end de patienter, der bliver opereret i Aalborg, Århus og Varde.

Patienterne er opdelt i lette, moderate og svære tilfælde, og inden for alle tre grupper er dødeligheden på OUH højere end på de øvrige centre. Godt 14 procent af de svære hjertepatienter døde inden for 30 dage efter operation på OUH i 2008, mens tallene var 4,8 på Skejby, 4,9 i Aalborg og 1,9 i Varde.

Dette holdes op mod den nationale standard på det hjertekirurgiske område, som Sundhedsstyrelsen har fastsat til 5 procent.

- Vi undersøger selv løbende, om vi begår fejl, og det bliver vi naturligvis ved med. Men tallene fra Vestdansk Hjertedatabase giver anledning til, at vi sætter en undersøgelse ledet af eksterne eksperter i gang, siger direktør Bente Kowal fra OUH.

- Vi stiller skarpt på forløbet som helhed, og det drejer sig blandt andet om udredning, kirurgi, anæstesi og intensiv - og det vil give os svar på, hvorfor der er udsving på mortalitetsraterne på hjertecentrene, siger direktør Bente Kowal.