Outsideren Vilhelmsen har ryddet bordet

Annette Vilhelmsen fejede - mod alle odds - al modstand af banen i SF's formandsopgør. Nu bliver hun minister.

Hun tog fusen på alt og alle, 52-årige Annette Vilhelmsen fra Kerteminde, da hun lørdag fejede al modstand af banen og satte sig tungt på formandsposten i SF efter udenrigsminister Villy Søvndals overraskende exit fra posten.

Med 66 procent af stemmerne ved SF's formandsopgør mod ikke alene sundhedsminister Astrid Krag, men hele ministerholdet strøg hun ind i magtens inderste cirkler.

Herfra skal hun nu forsøge at leve op til sine løfter fra formandsvalget om at profilere partiet skarpere i regeringen og samtidig sikre mere medindflydelse til baglandet.

Det er præcis en måned siden, at Vilhelmsen meldte sit kandidatur til formandsposten - et kandidatur, der trak Vilhelmsen - eller "Hvemhelmsen", som hun blev kaldt - ind i rampelyset.

De færreste regnede med, at hun ville blive andet en prügelknabe i opgøret mod ministerholdets kandidat Krag.

Men lidt efter lidt stod det klart, at modstanden i partiets bagland mod den midtsøgende linje var så stærk, at den kunne bære Vilhelmsen igennem.

Annette Vilhelmsen står nu over for store udfordringer. Hun skal samle partiet efter formandsopgøret, få en finanslovaftale i hus og sikre, at SF fortsætter i regering frem til næste valg.

Det sidstnævnte nåede hun inden formandsopgørets afslutning af give en håndfast garanti for, at hun vil sikre.

I et forsøg på at afbalancere fløjene i partiet giver hun Astrid Krag lov til at fortsætte på posten som sundhedsminister, mens eks-formand Villy Søvndal får lov til at blive på sin drømmepost som udenrigsminister.

Den grønne fløj er fortsat repræsenteret ved miljøminister Ida Auken og handelsminister Pia Olsen Dyhr, mens hun selv gør Holger K. Nielsen selskab på ministerholdet.

Samtidig bliver en anden af hendes støtter, Anne Baastrup, gruppeformand, mens Krag-støtten Jesper Petersen får lov til at blive som politisk ordfører.

Annette Vilhelmsen har en færdiggjort læreruddannelse, mange års erhvervserfaring og en kommunalpolitisk karriere i Kerteminde Byråd med som ballast.

Annette Vilhelmsen har to voksne børn og bor i Kerteminde med sin mand.

Hun kom i Folketinget ved valget sidste efterår, men har siddet i byrådet i Kerteminde i ti år.

Annette Vilhelmsen beskrives som en omsorgsfuld og empatisk person, men man skal ikke lade sig narre af ansigtets smilerynker og den blide fynske dialekt, advarer en tidligere byrådskollega.

- Hun har sine meninger, og dem står hun fast på. Når hun sidder i en forhandling, kan modstanderen godt føle, at hun er lidt af en skrapsak, har Kertemindes tidligere borgmester Palle Hansborg-Sørensen (S) sagt.