Overblik over energikrisen: Sådan gik det så galt

Mens hele verden havde fokus rettet mod coronaviruspandemien, lurede en ny krise i baggrunden. Se, hvordan det kunne gå til, at hele Europa endte i historisk energikrise.

Lad os spole tiden tilbage.

Vi er i efteråret 2021. Alle coronarestriktioner er blevet ophævet, og omikronvarianten er der ingen, der kender til endnu.

Så efter et par stille år med coronaviruspandemi, nedlukninger og mundbind er genåbningen af Danmark og resten af verden i gang for fuld blæs.

Hele verden har travlt med igen at få gang i produktionen, bestille flyrejser og vende tilbage til hverdagen.

Krisen lurer i baggrunden

Mens alles øjne er rettede mod pandemien, lurer en ny krise i baggrunden.

Der er nemlig flere ting, der går galt uden for Danmarks grænser, men som kommer til at få stor indflydelse på alle danskeres pengepung.

Fynboerne har som resten af Nordeuropa oplevet en iskold vinter med ned til -18 grader i februar, og der har derfor været skruet ekstra op for varmen i de små hjem. Efterfulgt af en solrig, men vindstille sommer har det en række uheldige konsekvenser for samfundet. 

Vejret og politiske spændinger er med til at skabe en ny energikrise, der langsomt opstår, fordi hele verden igen skal op i gear, og i efteråret 2021 begynder det for alvor at kunne mærkes i samfundet.

Sådan opstod energikrisen

TV 2 Fyn har herunder udarbejdet en tidslinje, der beskriver, hvordan energikrisen har udviklet sig set med fynske briller siden efteråret 2021. 

2021

8. oktober 2021: Priserne på både naturgas, strøm og olie er steget så meget i løbet af nogle uger, at eksperter advarer om en mulig energikrise. Prisen på naturgas er nidoblet siden efteråret 2020. Strøm koster tre gange så meget, og olien skal man betale dobbelt så meget for, sammenlignet med hvad man gjorde sidste september, viser tal fra Dansk Energi.

20. oktober 2021: I Spanien taler man nu om en decideret energikrise, som koster voldsomt mange job, og som går hårdt ud over spaniernes pengepung. Spaniens premierminister håber på en fælles EU-løsning på krisen.

21. oktober 2021: På et møde i EU er der stor uenighed blandt medlemslandene om, hvordan energikrisen skal løses. I Danmark er der nu også meldinger om gaskunder, der får fordoblet deres gasregninger.

2022

13. januar 2022: Kristoffer Filskov fra Ryslinge fortæller til TV 2 Fyn, at han har slukket for varmen i sit hjem på grund af tårnhøje gasregninger.

Kristoffer Filskov bruger kun gasfyret på badeværelset. Resten klarer husets brændeovn.


27. januar 2022: Regeringen foreslår at give en varmecheck til familier med høje varmeregninger. Den skal hjælpe særligt gas- og fjernvarmekunder, der er hårdt ramt af stigende el- og varmepriser.

varmepriser_jan21
Foto: Ritzau Grafik

27. januar 2022: En bager i Odense hæver priserne på brød for at betale dyre elregninger.

24. februar 2022: Rusland invaderer nabolandet Ukraine, og det vil få gaspriserne til at stige endnu mere, siger markedsdirektør Claus Holm fra SEF Energi i Svendborg. Han får ret.

Kampvogne rykker ind i Mariupol i Østukraine. Foto: Carlos Barria / Ritzau Scanpix
Kampvogne rykker ind i Mariupol i Østukraine. Foto: Carlos Barria / Ritzau Scanpix

8. marts 2022: Dagplejer Gitte Andreasen fra Harndrup fortæller til TV 2 Fyn, at hendes gasregning er næsten fordoblet, så hun ikke længere har råd til ferie og tandlægebesøg.

10. marts 2022: Inflationen tager sit største hop siden 1989. Det skyldes blandt andet dyrere el, der er mere end ti gange højere end året før. En del af danskernes el bliver produceret på gas, og derfor stiger prisen på el også.

16. marts 2022: Telefonerne gløder hos Energi Fyn, hvor en del af de 60.000 gaskunder vil vide, hvordan de slipper uden om de tårnhøje gasregninger.

30. marts 2022: Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at forhøje den såkaldte varmecheck til danskere, der er hårdt ramt af stigende varmeregninger.

10. maj 2022: Forbrugerpriserne tager det største prishop i 40 år. Årsagen er de høje energipriser. En almindelig børnefamilie skal betale 30.000 kroner mere om året for det samme forbrug, viser en analyse fra Arbejdernes Landsbank.

Se udviklingen i priserne på el, gas og træpiller herunder:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

20. maj 2022: På grund af stigende dieselpriser gøres flere sydfynske færger dyrere fra 1. september.

18. august 2022: De danske elpriser rammer rekordhøjt niveau. Prisen på en kilowatttime ligger på over 5,50 kroner, og det er det højeste nogensinde. Dertil skal man lægge afgifter, gebyrer og moms, så prisen for forbrugeren i virkeligheden ender mellem cirka 8 og 9 kroner. I 2020 var prisen på en kilowatttime i gennemsnit 2 kroner.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

30. august 2022: Anne og Kent Gregersen, der ejer Min Købmand i Haastrup, får en elregning på 150.000 kroner og frygter en lukning af købmandsbutikken.

6. september 2022: Flere eksperter spår, at vinteren 2022/2023 kan blive “den alvorligste energikrise nogensinde” og “den dyreste vinter nogensinde for danskerne”.

forbrugerpriser aug 22
Foto: Ritzau Grafik

7. september 2022: Danmarks største tomatproducent, Nordic Greens - tidligere Alfred Pedersen & Søn - indstiller en stor del af produktionen af tomater og agurker i vintermånederne på grund af høje energipriser.

7. september 2022: Flere fynske kommuner overvejer, om der skal slukkes for gadelygterne.

8. september 2022: Regeringen lancerer en række tiltag for at spare på energien. Der skal blandt andet skrues ned for varmen i offentlige bygninger til 19 grader - normalt ligger temperaturen på 21-22 grader. Hospitaler, plejehjem og vuggestuer er undtaget.

8. september 2022: Folketinget vedtager en hastelov, der sænker elafgiften.

14. september 2022: Gudskov Svømmehal meddeler, at den er lukningstruet på grund af høje priser på træpiller. Ejeren risikerer en ekstraregning på 500.000 kroner.

17. september 2022: Beboere i Svendborg Andels-Boligforening fortæller til TV 2 Fyn, at de har fået varslet stigninger i aconto-varmen på 50 procent. Nogle lejere, blandt andre Pernille Frisch Andreasen, skal betale 1.530 kroner mere for varme om måneden.

Pernille Frisch Andreasen og hendes familie skal betale over 4.500 kroner for varme hver måned i deres lejlighed i Svendborg.
Pernille Frisch Andreasen og hendes familie skal betale over 4.500 kroner for varme hver måned i deres lejlighed i Svendborg.
Foto: Privatfoto

20. september 2022: Et stort overskud hos Assens Fjernvarme gør, at kunderne slet ikke får nogen varmeregning før næste år. Årsagen til den gode nyhed for fjernvarmekunderne er, at de igennem mange år har investeret i grønne løsninger som for eksempel solceller, vindmøller og et biomassefyret kraftvarmeværk.

20. september 2022: Flere fynske busruter beskæres på grund af underskud og stigende energipriser.

13. oktober 2022: Mette Nielsen fra Dyreborg fortæller til TV 2 Fyn, at hun ikke længere laver mad og har pillet alle pærer ud af lamperne. 

Hvorfor skal vi betale rekordmeget for el? Se hele forklaringen i videoen. Grafik: Stine Mørch
Fotograf: Lasse Beck Frost

Der er ingen eksperter, der kan forudsige, hvornår energikrisen slutter. 

TV 2 Fyn har samlet 17 gode råd til, hvordan du undgår rekordhøje elregninger. 

Oversigt

    Oversigt