Pædagoger med mundkurv på

Det er ikke velset af komme med kritiske kommentarer om forholdene i de fynske sfo'er og daginstitutioner. Over halvdelen af pædagogerne oplever, at kommunen forsøger at begrænse pædagogernes offentlige ytringer.

I følge Fyens Stiftstidende fredag viser en spørgeskemaundersøgelse fra pædagogernes fagforening, BUPL, på Fyn, at mere end halvdelen af pædagogerne føler, at kommunen forsøger at begrænse deres offentlige udtalelser.

- Det overrasker mig, at problemet er så stort, siger Lars Søgaard, der er formand for BUPL Fyn.

1436 medlemmer har deltaget i undersøgelsen. 67% af dem svarer, at de i mindre eller høj grad føler, at kommunen prøver at begrænse deres offentlige ytringer. Det kan for eksempel være ved, at pædagogerne får at vide, at de ikke må udtale sig til pressen. Et andet sted har pædagogerne oplevet, at forældrenes ophængte sedler fjernes, og at de ansatte ikke må deltage i debatten.

- Der må gøres op med en kultur om, at man skal have tegnet et glansbillede. Vi bliver nødt til at tage hinandens og forældrenes bekymringer alvorligt. Det går ud over både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, at medarbejderne skal gå rundt og lyve over for forældrene, og politikerne risikerer at træffe beslutninger på et forskønnet grundlag, siger Lars Søggard om farerne ved at undertrykke de ansattes kritik af forholdene.

I Odense Kommune, hvor 72% af pædagogerne føler, at de har svært ved at få lov til at komme med kritik, er direktøren i Børn- og Ungeforvaltningen ikke begejstret for tallene.

- Det er bestemt ikke måden at gøre det på (at forbyde pædagogerne at udtale sig offentligt, red.). Resultatet ærgrer mig, for vi har brug for det modsatte. Nemlig at vores medarbejdere, dem som er eksperter i virkeligheden, ytrer sig om det, der ser og oplever, siger Jimmy Streit.

Oversigt

    Oversigt