Partierne ignorerer regler om valgplakater

Også ved dette valg har de politiske partier svært ved at overholde loven, når de hænger valgplakater op.

Det kan knibe med at overholde reglerne for, hvordan valgplakater må hænge i gadebilledet.

Ikke nok med at mange valgplakater blev hængt op, før statsminister Helle Thorning Schmidt (S) udskrev valg tidligere på ugen, hvilket er et brud på Vejlovens bestemmelser om valgplakater.

Mange steder har partierne også set bort fra reglerne for, hvordan plakater må hænge.

- Jeg synes, det ser ud, som det gør under alle andre valgkampe, lyder det fra Ivan Partov, Enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

- Hvis man skal se på alle reglerne, så er der rigtig mange plakater, som ikke overholder spillereglerne.

I vejlovens bestemmelser kan man blandt andet læse, at valgplakater skal hænge minimum 2,3 meter over jorden, 0,3 meter fra kanten af cykelstien og 0,5 meter fra kanten af kørebanen.

- Reglerne er jo lavet af politikere og for politikere. Så må vi jo gå ud fra, at politikere også følger dem. De er ret enkle at forstå. Det er jo noget, man kan klare med et målebånd, siger Ivan Partov.

På netavisen fyens.dk kan man læse, at flere valgplakater i Odense hænger "smaskhamrende ulovligt".

Men afdelingschef for Drift og Anlæg i Odense Kommune, Thomas Østergaard Jørgensen, fortæller, at de fleste partier overholder reglerne.

- Jeg synes faktisk generelt, at der er blevet strammet meget op, og jeg ser ikke farlige situationer på samme måde som på tidligere tidspunkter, siger han.

- Man kan vælge at fokusere på, at en plakat hænger skævt, eller man kan fokusere på, at de generelt hænger ordentligt.

Thomas Østergaard Jørgensen fortæller, at kommunen ikke "kører rundt med et målebånd", men som udgangspunkt kun tager affære, hvis valgplakater er til fare for trafikken.

Både i København og Odense har kommunerne orienteret partierne om reglerne, inden valget blev udskrevet.