I det fynske folks tjeneste

Pas på ilden: Afbrændingsforbud på hele Fyn

Der er nu så tørt på Fyn, at der onsdag bliver indført afbrændingsforbud i alle fynske kommuner.

00:30

Nu er det ikke længere kun Middelfarts borgere, der skal passe på ilden. Fra onsdag er der forbrændingsforbud på hele Fyn Video: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Sommervejret fortsætter med høj sol og næsten ingen regn. Det betyder, at de fynske haver, marker og skove er knastørre. 

Og det har alle ti kommuner på Fyn nu taget konsekvensen af. 

Fra onsdag den 6. juni bliver der indført afbrændingsforbud i kommunerne Odense, Nyborg, Svendborg, Langeland, Ærø, Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde og Nordfyns. 

Læs også Sluk grillen: Brandvæsen udsteder afbrændingsforbud

Derudover er der allerede tidligere blevet udstedt et afbrændingsforbud i Middelfart Kommune. Men fordi Middelfart Kommune ikke er underlagt Beredskab Fyn ligesom de ni andre fynske kommuner, men i stedet hører under Trekantbrand, er der der indført forbrændingsforbud allerede fra den 26. maj. 

Forbuddet kommer ifølge Beredskab Fyn, fordi Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) tørkeindeks på Fyn er omkring de ni, hvilket er meget tørt og giver en risiko, når der er gnister i luften. 

- Det betyder, at ukrudtsbrændere er bandlyst nu. Man må heller ikke tænde bål i parker med mindre der er indrettet pladser til bål. Og nu er der jo stadig lang tid til Skt. Hans, men som det ser ud nu, må man kun tænde Skt. Hansbål på godkendte pladser, fortæller Mikael Enevold Pedersen, der er myndighedschef hos Beredskab Fyn.

Lidt regn ændrer intet

Selvom der skulle komme nogle enkelte dråber fra himmelen eller nogle enkelte byger lokalt på Fyn, så kommer det ikke til at betyde for forbudet. 

Sådan lyder det i en pressemeddelelse, som blandt andet Nyborg Kommune har sendt ud. Ifølge DMI skal der komme flere dage med regn, før det påvirker risikoen for brand.

Læs også Varmen og tørken fortsætter på Fyn

00:16

Trods afbrændingsforbud må man stadig gerne grille i haven.  Video: Ole Holbech

Luk video

Man må altså fra onsdag hverken tænde åben ild eller afbrænding noget, og det gælder også ved brug af apparater, der fungerer ved forbrænding af fast, flydende eller gasformigt brændstof.

Der er dog enkelte undtagelser i forbuddet. Fynboerne må gerne bruge en grill på etablerede bålsteder, på sanddækkede arealer ved strande og på uantændeligt underlag. Man skal dog være opmærksomme på, hvad der er i nærheden af grillen, så der ikke kan antændes noget på grund af gnister. 

Derudover er det også stadig tilladt at grille pølser hjemme i de fynske haver. 

Vær særligt opmærksom på:

  • Smid ikke tændstikker, cigaretter eller lignende i naturen.
  • Undlad at parkere bilen i højt græs, fordi katalysatoren fra bilen kan antænde græsset.
  • Bruger du grill eller bålsted i villahaver, så sørg for at have vand i nærheden .
  • Når du hælder kul fra grillstarteren over i grillen, så vær opmærksom på, at der nemt kan spredes gnister.
  • Grillen må ikke forlades, før den er slukket.
  • Hvis du bruger engangsgrill, skal den stå på et ikke-brændbart underlag. Sluk grillen med vand, og husk også at køle området, den har stået på, ned med vand
  • Hold øje med vinden, når du tænder åben ild - gnister flyver nemt i naturen.
Kilde: Beredskab Fyn

Flere forbud i hele landet

Det er ikke kun på Fyn, at forbrændignsforbuddene melder sig. Faktisk er der i yderligere 15 kommuner udover de ni på Fyn blevet indført et afbrændingsforbud på grund af tørke. 

Det betyder, at der fra onsdag er hele 35 kommuner i Danmark, der ikke må benytte sig af ukrudtsbrænderen i haven eller tænde bål i skoven. 

Men hvis der alligevel skulle være nogle, der gjorde det, så oplyser Beredskabsstyrelsen, at det kan straffes med bøde.