Pas på: Luftfotos bruges til at afsløre boligejere

Alene i en enkelt kommune er der afsløret hundredvis af fejl i indberetningerne om boligers størrelse.

Det fynske minister Carsten Hansens ministerium for By, Bolig og Landdistrikter er i gang med en indsats for at fange synderne, så skattefar kan få kronerne kradset i kassen.

Blandt andet ved at sammenligne de offentlige registre med luftfotos for at se, om der er bygget mere, end man har indrapporteret.

Boligejere landet over slipper nemlig billigere i skat, fordi de bevidst eller ubevidst har givet forkerte oplysninger til myndighederne om, hvor stor deres bolig er, skriver metroxpress.

For den officielle registrering af boligens størrelse har stor betydning for både boligskat og salgsværdi.

Der findes endnu ikke tal for hele landet - og derfor heller ikke for Fyn, men hvis en enkelt kommune på Sjælland er repræsentativ, så er der massive snyderier.

Alene i Tårnby Kommune er der nemlig ved brug af luftfotos afsløret 737 tilfælde, hvor boligernes størrelse ikke stemmer overens med oplysningerne i de offentlige databaser.

At lyve sin bolig mindre er dog ikke den eneste måde, der snydes på - der findes også eksempler på det modsatte, fortæller advokatfuldmægtig Anders Wibroe fra Advokathuset Svendborg.

I 2010 blev en sælger således dømt til at betale en erstatning på 300.000 kroner til køberen af hans hus, fordi han havde medregnet garagen i boligarealet og dermed presset salgsprisen - og den kommende ejers skattebetaling - op.

Boligadvokat Poul Grotum Sørensen fra Vilsøe Boligadvokater mener, at størstedelen af fejlene skyldes sjusk eller forglemmelser.

- Men en gang imellem ser jeg sager, hvor man for eksempel har sagt, at første sal ikke er godkendt til beboelse, selv om man har beboelse der, for at man kan slippe billigere i skat, siger han til metroxpress.