Peberspray i stedet for stav

Politiet lader staven ligge og bruger i stedet pebersprayen.

- Det er et rigtigt godt magtmiddel vi har fået. Det rangerer lavt på stigen over magtmidler, men det er særdeles effektivt, siger politiinspektør og leder af politiets beredskab på Fyn, Bjarne Sørensen til Fyens Stiftstidende.

Politiet har kunnet bruge pebersprayen som magtmiddel siden nytår. Siden da har de brugt sprayen 15 gange. Senest natten til søndag, hvor politiet anvendte magtmidlet foran diskotek Luux, hvor 20-30 personer var indblandet i et slagsmål.

- Der er ingen tvivl om, at vi har fået et middel, som i flere situationer har bevirket, at vi har haft mulighed for at undlade at anvende staven.

- I op mod 80 procent af tilfældene har betingelserne for at trække staven været til stede, men her har vi kunnet bruge pebersprayen, der rangere lavere, siger Bjarne Sørensen.

Når politiet bruger pebersprayen undgår de at komme i fysisk kontakt med ophidsede folk, og det gør risikoen for at komme til skade mindre i forbindelse med anholdelser.

- Det er et tiltrængt magtmiddel, som ofte giver os mulighed for at løse opgaver på en mere hensigtsmæssig måde end at tage fysisk fat. Der er ingen tvivl hos de kolleger, jeg har snakket med. De er glade for peberspryerne, siger næstformand hos Fyns Politiforening Steffen Daugaard til Fyens Stiftstidende.

Uddannet politi

Politiet er uddannet i at behandle øjnene, når de har anvendt sprayen, og der er indtil videre ikke kommet nogen klager fra dem, som har fået midlet i øjnene.

- Der er heldigvis ingen, der har lidt overlast, og proceduren for at hjælpe folk med at rense øjnene efterfølgende har da også vist sig at fungere.

- Jeg synes, det viser, at vores folk bruger det på en god og fornuftig måde. Det stiller store krav til ens dømmekraft, og jeg mener, at det har været berettiget i alle de tilfælde, hvor vi har benyttet pebersprayen, siger Bjarne Sørensen.

Fakta om magtmidler

Fakta om pebersprayen