I det fynske folks tjeneste

Penge på vej til testbænk ved Lindø

LORC bygger nu en testbænk ved Lindø, som bliver Nordens største indendørs anlæg til afprøvning og demonstration af nye vindmøller. Den samlede pris er 270 millioner kroner.

LORC bygger nu en testbænk ved Lindø, som bliver Nordens største indendørs anlæg til afprøvning og demonstration af nye vindmøller.

Green Labs DK støtter den nye testbænk med 76 millioner kroner, og A.P. Møllers Almenfond har sikret den sidste del af finansieringen i projektet med 35 millioner kroner.

De store private virksomheder, der har etableret LORC, har stillet med den private medfinansiering af testbænken. Derudover har Fornyelsesfonden og Region Syddanmark bidraget til medfinansiering af LORC for så vidt angår opbygning af et unikt videncenter, udvikling af fundament-test og etablering af et laser-svejse-center.

Den samlede pris for LORC Viden- og Testcenter er 270 millioner kroner.

Danmarks førerposition er anerkendt

- Det er vigtigt, at danske virksomheder fastholder de enestående faglige kompetencer, som vi har opbygget på vindmølleområdet. Med realiseringen af LORC Testcenter udbygger vi vores stærke position til gavn for vækst, viden og arbejdspladser i branchen, siger erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen.

Byggeriet sker i Lindø Industripark, hvor de største spillere i branchen har etableret sig med udviklingsafdelinger.

- Det har været hårdt arbejde, men nu er forhindringerne overvundet, og vi kan gå i gang med byggeriet. Testcentret vil forstærke en udvikling, som allerede er i gang på Lindø og Nordfyn. Det vil tiltrække virksomheder og produktion og sikre, at der kommer nye, grønne arbejdspladser til, siger Poul Nyrup Rasmussen, der er formand for LORC's bestyrelse.

Fakta om testcenter

Kronjuvelen i LORC Testcenter er testbænken, en facilitet til test af vindmøllehuset, den såkaldte nacelle.

Under navnet Lindoe Nacelle Testing (LNT) vil afprøvningsstationen nu blive opført og stå klar til at teste de første store naceller i efteråret 2014.

Den får to meget tunge og kraftfulde stande, der kan teste både funktion, mekanik og holdbarhed af hele nacellen.

LNT vil desuden som noget helt nyt indenfor testverdenen kunne teste vindmøllens stabilitet og styrke i en vindmøllepark med mange møller og også den samlede vindparks opførsel i et elnet.