I det fynske folks tjeneste

Penge skulle gå til børn: Donor skuffet over dom for bedrageri

Smeden Jan Bernth, der donerede penge til Foreningen Danske Kræftramte Børn, er skuffet over formandens dom på halvandet års fængsel for groft bedrageri.

Smeden Jan Bernth donerede 2.500 kroner til virksomheden i tro om, at pengene ville gå til kræftramte børn. Han er skuffet over dommen til formanden for Foreningen for Danske Kræftramte Børn.

Formanden for en virksomhed, der brugte børn med kræft til at narre penge fra folk, er kendt skyldig for groft bedrageri.

Så langt, så godt, mener smeden Jan Bernth, der som en af flere tusind donerede penge til Foreningen for Danske Kræftramte Børn.

Men at dommen lyder på halvandet års fængsel, hvoraf kun tre måneder skal afsones bag tremmer, er en anden sag, mener Jan Bernth.

- Det er jo lige før, det kan betale sig at være kriminel, siger han.

Læs også Fængselsstraf for svindel med indsamling til kræftsyge børn

Resten af dommen er nemlig betinget og bliver kun udløst, hvis formanden begår ny kriminalitet i løbet af de næste to år eller ikke overholder vilkårene om, at han skal udføre 200 timers samfundstjeneste.

Det, synes Jan Bernth, er for billigt sluppet. 

- Jeg bliver harm over måden, de har samlet penge ind på. Jeg synes, det er alt for lidt, siger han. 

Millionbeløb skal tilbagebetales

I 2016 og 2017 samlede Foreningen for Danske Kræftramte Børn 4,7 millioner kroner ind hos angiveligt 3.303 danske firmaer. Men kun en halv million kroner gik til kræftramte børn. 

Formanden får med dommen blandt andet konfiskeret 2.275.000 kroner. Men for Jan Bernth, der stolede på, at pengene ville hjælpe børn i en svær situation, er det en ringe trøst.

Læs også Rabat i svindel-sag: Lovede ikke, at alle pengene gik videre til kræftsyge børn

- De bruger børn og kræftramte børn. De står og hoverer. Det er helt uden omtanke og samvittighed, siger han. 

Jan Bernth havde håbet, at retssagen ville få svindlere til at indse, at det ikke kan betale sig. Nu føler han, at han står tilbage med en lang næse.

Om sagen

I 2017 afdækkede Operation X i et program, at Foreningen Danske Kræftramte Børn via sælgere i Barcelona i Spanien ved hjælp af tilsyneladende fiktive historier om syge børn og opdigtede samarbejdspartnere lokkede millioner ud af de danske virksomheder.

 

Ifølge anklageskriftet i sagen er kun 508.043 kroner af de indsamlede penge imidlertid brugt til gaver til kræftramte børn og udgifter relateret hertil - omkring 4,2 millioner kroner blev i stedet indsat på formandens konto eller konti tilhørende hans eget eller andre firmaer.

 

Ifølge anklageskriftet påstod sælgerne, at foreningen var hundrede procent frivillig, og at langt hovedparten af pengene gik til børnene.