Penge til Doman-metoden

Forældre i Odense, der træner deres hjerneskadede børn efter det amerikanske Doman-program, kan nu få støtte fra Odense Kommune. Det besluttede et enigt Børn- og Unge Udvalg tirsdag.

-

Forældre i Odense, der træner deres hjerneskadede børn efter det amerikanske Doman-program, kan nu få støtte fra Odense Kommune. Det besluttede et enigt Børn- og Unge Udvalg tirsdag.

I mere end et år har forældre til hjerneskadede børn ventet på, at Odense Kommune skulle afgøre, om der kan bevilges tilskud til genoptræning af børn efter Doman-metoden. Tirsdag gav Børn- og Ungeudvalget tilsagn til forældre, der benytter den omstridte metode.

Forsøgsordning
Odense Kommune vil etablere en forsøgsordning, hvor otte famlier kan få tilskud til genoptræning. Familierne kan få et tilskud, der svarer til en fuldtidsstilling plus dækning til diverse udgifter til genoptræningen.

Doman-metoden stammer fra USA og har også mange tilhængere i Danmark. Familierne genoptræner deres hjerneskadede børn nærmest døgnet rundt, og bruger blandt andet hårde fysiske øvelser og vejrtrækningsøvelser.

Uenighed om effekten
Metoden er meget dyr og tidskrævende for forældrene, og det er umuligt at passe et arbejde samtidig med at man genoptræner sit barn efter Doman.  

Forældre, der anvender Doman-metoden, mener at deres børn har stor glæde af den intensive træning. Men andre - både læger og sundhedsstyrelsen - mener at Doman er overflødigt og i værste fald kan skade søskende til de børn der bliver genoptrænet.

Naturlig valgfrihed
Men Odense Kommune vil altså give forældrene en chance.

\"Det er glædeligt med en politisk enighed omkring dette spørgsmål, der har været meget - alt for længe - længe under vejs. Jeg glæder mig over, at Odense nu giver disse familier en valgfrihed som bør være en selvfølgelighed i en moderne samfund\", siger venstre medlem af Børn- og Unge Udvalget Per Lydiksen Laursen.