I det fynske folks tjeneste

Penge til forskning i kvindehjerter

Fyns læge får sammen med tre andre læger penge til at forske i kvindehjerter.

Hjerteforeningen har netop uddelt to millioner kroner til fire forskere.

Forskningsmidlerne stammer fra Hjerteforeningens kvindekampagne Elsk hjertet, der over fem år samler omkring 15 millioner kroner ind til forskningen.

Projekterne skal skaffe mere viden om hidtil oversete områder i forebyggelsen, diagnosticeringen og behandlingen af kvinders hjertekarsygdom.

Elektrisk stød i brystkassen

Flere hjertepatienter får indopereret en ICD, en såkaldt Implanterbar Cardioverter Defibrillator, som kan give et elektrisk stød i brystkassen og stabilisere hjerterytmen, hvis den bliver uregelmæssig eller for hurtig.

Mogens Lytken Larsen, ledende overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, har fået tildelt 800.000 kroner fra Hjerteforeningen til et projekt, der skal undersøge både medicinske og psykosociale følgevirkninger af at leve med en ICD, fx i form af stress og nedsat livskvalitet. Projektet undersøger særligt kvinders oplevelse af at leve med en ICD.

Tre andre projekter

Afdelingslæge og ph.d.-studerende Ellen Christina Leth Løkkegaard fra Hillerød Hospital, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, modtager 400.000 kroner til en undersøgelse af, om kvinder, der anvender p-piller, har øget risiko for at blive ramt af blodprop i hjertet.

Lektor Naja Hulvej Rod, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, modtager 400.000 kroner fra Hjerteforeningen til et studie, der skal undersøge sammenhængen mellem risikoen for at udvikle hjertekarsygdom og psykosociale faktorer som stress, depression, søvnproblemer og mangel på socialt netværk.

Reservelæge Lasse Jespersen fra Bispebjerg Hospital, Kardiologisk Afdeling, får fra Hjerteforeningen 456.000 kroner til at undersøge en patientgruppe, der lider af brystsmerter, men ikke har væsentlige tegn på åreforsnævring af hjertets kranspulsårer.