Pernille Skipper afløser Johanne Schmidt-Nielsen

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, afløser Johanne Schmidt-Nielsen som politisk ordfører for partiet. Det har en enig folketingsgruppe bestemt.

Det kommer næppe som en overraskelse, at det bliver Enhedslistens stærke retsordfører, der tager over. Det vurderer flere politiske eksperter og kommentatorer onsdag.

Beslutningen om, at Pernille Skipper tager over kom onsdag formiddag - godt halvanden time efter nyheden, om at Johanne Schmidt-Nielsen stopper på posten som politisk ordfører.

Pernille Skipper er længe blevet set som den naturlige afløser for Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun har opnået respekt på Christiansborg for sin grundighed og saglighed, når hun har markeret Enhedslistens holdninger på retsområdet og blandt andet været stærkt kritisk over for efterretningstjenesters overvågning i Danmark.

På Enhedslistens årsmøder har Pernille Skipper også gentagne gange fået flest stemmer, når medlemmer skulle sammensætte opstillingslister til folketingsvalget. I nogle tilfælde har hun faktisk overgået Johanne Schmidt-Nielsen i afstemningerne.

Politisk kommentator Hans Engell mener, at Enhedslisten har valgt en stærk efterfølger til Johanne Schmidt-Nielsen.

- Hun er en meget stærk arbejdskraft. Hun er flittig og går ind i detaljen, hvor Johanne ind imellem har skøjtet hen over tingene. Der er meget respekt omkring hende, siger han.

Pernille Skipper mangler dog fortsat at demonstrere, at hun kan samle lige så mange vælgere som Johanne Schmidt-Nielsen. Ved valget i 2015 opnåede den nu tidligere politiske ordfører hele 40.425 personlige stemmer.

Det var det tredje højeste stemmetal af alle på landsplan efter Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og daværende statsminister for Socialdemokraterne Helle Thorning-Schmidt. Begge ledere for markant større partier end Enhedslisten.

Til sammenligning fik Pernille Skipper 11.120 personlige stemmer. Men det skete vel at mærke i Fyns Storkreds, hvor Enhedslisten ikke står så stærkt som på partiets "hjemmebane" i Københavns Storkreds, hvor Johanne Schmidt-Nielsen var opstillet.

Efter valget har Pernille Skipper overtaget Københavns Storkreds fra Johanne Schmidt-Nielsen - og som politisk ordfører får hun også en markant stærkere platform at tale fra.

I modsætning til andre partier har Enhedslisten ikke en formand eller en partileder, så posten som politisk ordfører er den mest indflydelsesrige i partiet.

Det er eksempelvis den politiske ordfører, der repræsenterer partiet i de vigtige partilederrunder ved folketingsvalg og folkeafstemninger.