I det fynske folks tjeneste

PET-agent opildnede til terror

Den nu tidligere PET-agent Morten Storm opfordrede herboende muslimer - blandt andet i Odense - til voldelige aktioner mod det danske samfund og til at støtte militant islamisme i udlandet.

Fredagsbøn, moske

Og det skete, mens han var på PET's lønningsliste fra 2006 og indtil sidste år, fortæller Politiken.

Storms militante missioneren foregik især i en omstridte moske på Ørbækvej i Odense, men også i muslimske kredse i Aarhus og København, hævder religiøs rådgiver i Det Islamiske Trossamfund Kamran Shah:

- Der er ingen tvivl om, at han har forsøgt at fremme en radikal forståelse hos nogle af vores unge. Når vi så, hvordan han aktivt forsøgte at ændre dem i en mere radikal retning, var det et chok for os bagefter at opdage, at han samtidig var agent for PET, siger Kamran Shah til Politiken.

Strid med loven

Han oplyser også, at Morten Storm forsøgte at få trossamfundet til at sende penge til et kontroversielt universitet i Yemen.

Politiken har forelagt oplysningerne om Storms aktiviteter for strafferetsprofessor ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard:

- Agenter må ikke foretage sig ting, der øger muligheden for eller omfanget af en forbrydelse. Det gælder også for PET. Så det vil helt klart være ulovligt at tilskynde til forbrydelser, siger han og bakkes op af lektor i strafferet på samme universitet Trine Baumbach til Politiken.

- Uanset om man er agent i politiet eller PET, er det i strid med loven at opfordre andre til at begå kriminelle handlinger, siger Baumbach, der understreger, at hun udtaler sig generelt.

Terrorekspert ved Försvarshögskolan i Sverige Magnus Ranstorp er overrasket over Storms aktivitet:

- Hvis han har taget et initiativ og er gået over stregen, er det usædvanligt for en civil agent. Det er jo PET's opgave at holde øje med, hvilke aktiviteter han bedriver.

Tidligere rocker og kriminel

Morten Storm, der er tidligere rocker og kriminel, konverterede til islam i 90'erne. Han kom tæt på toppen af terrororganisationen al-Qaedas ledelse, især al-Qaedas nummer 2, al-Awlaki.

I 2006 blev Morten Storm, dengang Murad Storm, agent for PET, og i søndags stod han frem i Morgenavisen Jyllands-Posten og fortalte, at hans informationer om al-Awlaki førte til, at USA for et år siden kunne dræbe al-Qaeda-lederen ved et droneangreb i Yemen. Det bestrider PET. Oplysningerne om Morten Storms aktiviteter herhjemme sætter fokus på politiets brug af agenter i terrorsager.

Hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller PET vil kommentere sagen over for Politiken.