Piratfiskeri koster kassen

Ulovligt fiskeri i de danske farvande koster rigtig mange penge. Piratfiskerne ødelægger nemlig Danmarks ry som et lystfiskerparadis.

- Når fisketuristerne render ind i ulovlige net, tager de tilbage til deres eget land og fortæller via forummer og mund til mund metoden, at Danmark skal man ikke tage til, siger Steffen Hinchely, der er tidligere projektleder for Havørred Fyn.

Bidrager med mange jobs

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri konstaterer i en ny rapport, at lystfiskeri og fisketurisme hver år bidrager med 2000 jobs og 2,5 milliarder kroner til samfundet. Men det kunne være meget mere, hvis piratfiskeriet ikke var så omfattende

- Der er et kæmpe potentiale i det her område, det viser ministeriets rapport også selv. Men regeringen tager ikke piratfiskeriet alvorlig og Danmark bliver snydt for rigtig mange penge, siger Verner W. Hansen, der er formand for Danmarks Sportfiskerforbund.

Bøden blev sat op

Regeringen satte i 2007 standardbøden for ulovligt fiskeri op fra 1000 til 2500 kroner. Men det er slet ikke godt nok, mener Verner W Hansen

- Det svarer til hvad de ulovlige fiskere kan tjene, på at sælge fisk, som det har taget dem én nat at fange. Bødestørrelsen har ingen præventiv effekt og skræmmer ingen piratfiskere væk, siger formand for Danmarks Sportfiskerforbund Verner W. Hansen.

Kontrol kommer sjældent tomhændet hjem

Hos fiskerikontrollen mærker de heller ikke, at den forhøjede bøde forhindrer det ulovlige fiskeri.

- Vi kommer sjældent tomhændede hjem fra en kontrol. Der er ikke sket en mindskning af mængden af ulovlige garn, siger Claus Wille, der er vicefiskeriinspektør hos fiskerikontrollen.