I det fynske folks tjeneste

Planer om Unesco-park på Sydfyn

Det sydfynske turistsamarbejde, Naturturisme I/S er i gang med at undersøge muligheden for at gøre Det Sydfynske Øhav til en såkaldt Unesco Global Geopark.

00:23

Naturturisme I/S har bedt sine ejere - Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø Kommuner - om opbakning til at undersøge, om der er basis for at få Det Sydfynske Øhav certificeret som en Unesco Global Geopark.

Målet med det er at få endnu mere gang i turismen på Sydfyn.

- Vi ved fra udlandet og herhjemme, at Unesco-brandet er utroligt stærkt. Dels tiltrækker det turister, men det gør det også lettere at søge midler - for eksempel fra fonde - til diverse projekter, siger chef for Naturturisme I/S, Thorbjørn Tarp.

Inden en eventuel ansøgning bliver sendt afsted skal det dog afdækkes, om Det Sydfynske Øhav har de rette kvaliteter, og om der er opbakning i lokalbefolkningen til projektet. Det skal ske ved at inddrage alle relevante interessenter.

Læs også Ny naturpark: Borgerne skal tage ansvar for naturen

Den proces kommer til at koste 2,1 millioner kroner, som ejerkommunerne, fondsmidler og Naturturisme I/S skal finansiere.

Foreløbig har Svendborg Kommune bevilget sin andel på knap 560.000 kroner over 2017 til 2019.

Frygter ikke stor modstand
For nogle år siden vakte planer om en nationalpark i Det Sydfynske Øhav voldsom debat, og det endte med, at planerne blev droppet.

Det tror chefen for Naturturisme I/S, Thorbjørn Tarp ikke vil ske denne gang:

- En nationalpark fokuserer primært på naturen og kræver ny lovgivning med nye restriktioner. En geopark tager udgangspunkt i nogle eksisterende geologiske seværdigheder, der allerede er under beskyttelse, så der kommer ikke ny lovgivning eller nye myndigheder ind over, siger han.

Fakta om Unesco Global Geoparks

En geopark er et geografisk område, hvor landskabets geologiske udformning er helt unik og har en afgørende betydning for livet på egnen og er af international interesse.

Med til geoparkkonceptet hører det at skabe udvikling og vækst for og med lokalbefolkningen. Det kan være i form af øget fokus på bæredygtighed eller geoturisme og at øge kendskabet til området gennem formidling.

Der findes i dag 127 Geoparker i 35 lande.

I Danmark er Odsherred Kommune certificeret som Unesco Global Geopark.

Her kan du læse om Geopark Odsherred

Her kan du se en liste over alle 127 geoparker i verden

02:07

- Unesco er et stærkt brand, siger chefen for Naturturisme I/S, Thorbjørn Tarp

Luk video

Læs også Nationalpark-skeptikere lukker ned